DOLAR 34,1010 0.2%
EURO 38,0704 -0.02%
ALTIN 2.835,490,24
BITCOIN 21397791.69929%
İstanbul
23°

HAFİF YAĞMUR

05:17

SABAHA KALAN SÜRE

Osmaniye’de 66 Yıldır Kilim Dokuyan Hacer Cafri
13 okunma

Osmaniye’de 66 Yıldır Kilim Dokuyan Hacer Cafri

ABONE OL
Ağustos 28, 2024 10:48
Osmaniye’de 66 Yıldır Kilim Dokuyan Hacer Cafri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Osmaniye’nin Karatepe köyünde yaşayan 73 yaşındaki Hacer Cafri, 66 yıldır geleneksel Karatepe kilimlerini dokuyor. Bu kilimler, Osmaniye’nin coğrafi işaretli ürünlerinden biri olarak kabul ediliyor.

Cafri, çocukluğundan beri kilim dokumayı öğrendiğini ve bu sanatı gelecek kuşaklara aktarmayı hedeflediğini söylüyor. “El emeği göz nuru, sağlığım el verdiği sürece kilim dokumaya devam edeceğim,” diyor.

1972 yılında kurulan Karatepe Kilim Kooperatifi, Cafri’nin kilim dokuma sanatını sürdürmesinde önemli bir rol oynadı. Kooperatif aracılığıyla Cafri, Osmaniye’nin kültürel mirasını yaşatıyor ve geleneksel yöntemleri kullanarak kilimler üretiyor.

Karatepe kilimleri doğal kök boyalarla hazırlanan ve el tezgahlarında dokunan ürünler olarak biliniyor. Yüzyıllardır aynı yöntemlerle üretilen bu kilimler, Osmaniye’nin ulusal ve uluslararası tanıtımında önemli bir rol üstleniyor.

Cafri, kilim dokumayı öğrenmek için kooperatife gelen birçok kişiye sanatını öğrettiğini ifade ediyor. “Annem ve ablalarımla beraber kilim dokumayı öğrendim. Sonra ablalarım evlendi, ben de evlendim ve buraya geldim. Kaynım, Karatepe Kilim Kooperatifi’ni kurdu ve burada da çok kilim dokudum,” diyor.

Karatepe kilimlerinin ününün zamanla arttığını belirten Cafri, birçok sanatçının da köye gelerek kilim dokuması ve öğretimi yaptığını anlatıyor. “Kooperatif kurulduktan sonra Türkan Şoray ve Belkıs Akkale de köye gelerek kilim dokudu ve burayı gezdi. Kaynım dokuduğumuz kilimleri dış ülkelere götürdü ve sattı. Kök boyalarını dağlardan çam kabuğu ve zakkum gibi bitkilerden elde ettik. Koca kazanlarda kaynatıp ipleri boyadık. Kooperatif sayesinde çok kişi kilim dokuma sanatını öğrendi ve geçimini sağladı,” diyor.

Cafri, kilim dokumayı herkesin yapabileceğini vurguluyor. “Zor gibi görünse de tezgahın başına oturup dokumaya başlayınca kolaylaşıyor. Kilim dokumakla hem geçimini sağlayabilir hem de bir sanat icra edebilir insan. Ben de çocuklarımın geçimini kilim dokuyarak sağladım. Bir kilimi 4 günde bitirirdim,” diyor.

Karatepe Kilim Kooperatifi Başkanı Yüksel Cafri ise Karatepe kiliminin özelliği ve tarihçesi hakkında bilgi veriyor. “Karatepe kilimi, 1972 yılında kurulan kooperatif ile başlıyor. Daha önce Hitit döneminde bu yörede dokunan kilimlerin aynısını, kooperatif vasıtasıyla şu anda da dokuyoruz. Kilimimiz en büyük özelliği atkısı ve çözgüsünün yün olmasıdır. Boyayı kendimiz yapıyoruz. 2021 yılında Karatepe kilimi, coğrafi işaret belgesi alarak tescil edildi. Karatepe kiliminin en büyük özelliği de deseninin bu yöreye ait olması ve rengini vermemesidir,” diyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Karatepe Osmaniye Uşak Sanat Kültür Kültür Sanat Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP