Hitit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nde gerçekleştirilen bir araştırma ile Osmancık pirincinin kabuğundan seramik kompozit malzeme üretilmesi sağlandı.
Üniversite rektörlüğünün açıklamasına göre, seramik malzemeler konusunda uzmanlaşmış Mühendislik Fakültesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cengiz Bağcı, yalıtım ve filtre işlemlerinde kullanılan seramik malzemelerin yerel kaynaklardan üretilmesini sağlamak amacıyla bir çalışma başlattı.
Bölgede bolca bulunan ve lifli yapısıyla dikkat çeken Osmancık pirinci üzerinde çalışmalar yapan Doç. Dr. Bağcı, pirinç kabuğundan aşınmaya dayanıklı silisyum karbür elde etmeyi başardı.
Doç. Dr. Bağcı, seramik üretimi sırasında meydana gelen boşlukların malzemenin kırılganlığını artırdığını, lifli malzemelerin ise bu kırılganlığı azalttığını belirtti.
Pirinç kabuğunun lifli yapısı ve bölgedeki yoğun üretiminden dolayı Osmancık pirinci üzerinde deneyler yaptıklarını ifade eden Bağcı, bu çalışmalar sonucunda dayanıklı bir seramik malzeme elde ettiklerini vurguladı.
Seramik malzemenin su ve alüminosilikat atıklarından üretilebildiğini belirten Bağcı, “Bu malzeme endüstride düşük teknolojiden yüksek teknolojiye kadar birçok alanda kullanılabilir. Yalıtım, filtre malzemesi ve yangına dayanıklı kaplama malzemesi olarak kullanılabilen seramik malzemenin birçok avantajı bulunmaktadır.” dedi.
Doç. Dr. Bağcı, seramik malzemelerde fiber takviyelerin sıklıkla kullanıldığına dikkat çekerek, “Pirinç kabuğundan elde edilen yüksek özellikli silisyum karbür ile bu yöntem ilk kez denendi. Bu seramik malzeme, endüstride düşük teknolojiden yüksek teknolojiye kadar pek çok alanda kullanılabilir. Yalıtım, filtre malzemesi olarak ve yangına dayanıklı kaplama malzemesi olarak kullanılabiliyor.” şeklinde konuştu.
Kaynak: AA / Güncel
”
GENEL
10 dakika önceGENEL
1 saat önceGENEL
1 saat önceGENEL
1 saat önceGENEL
1 saat önceGENEL
1 saat önceGENEL
1 saat önce