DOLAR 34,1041 0.22%
EURO 38,1317 0.12%
ALTIN 2.840,700,42
BITCOIN 21574051.81699%
İstanbul
21°

HAFİF YAĞMUR

12:47

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Op. Dr. Salar: Hormon bozuklukları tedavi edilmediğinde kronikleşebiliyor
10 okunma

Op. Dr. Salar: Hormon bozuklukları tedavi edilmediğinde kronikleşebiliyor

ABONE OL
Eylül 2, 2024 09:45
Op. Dr. Salar: Hormon bozuklukları tedavi edilmediğinde kronikleşebiliyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hormon bozuklukları, birçok kadının yaşam kalitesini etkileyen yaygın bir sağlık sorunudur. Bu bozukluklar, altta yatan birçok sağlık probleminin bir belirtisi olabilir. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Zeki Salar, hormon bozukluklarının adet düzensizliklerinden aşırı kilo alımına, saç dökülmesinden cilt sorunlarına ve gebe kalamamaya kadar çeşitli semptomlarla kendini gösterdiğini ve hem fiziksel hem de ruhsal sağlığı etkileyerek yaşam kalitesini düşürdüğünü söyledi.

Dr. Salar, hormonların vücuttaki çeşitli organların uyum içinde çalışmasını sağlayan ve yeme, içme, sindirim, uyuma, öğrenme, hareket, üreme gibi vücut fonksiyonlarının sorunsuz bir şekilde yürütülmesinde rol oynayan temel yapı taşları olduğunu belirtti. “Kadınların önemli bir kısmı hayatlarının bir döneminde hormon bozukluklarıyla karşılaşabilir, bu da kadın sağlığı açısından oldukça önemlidir,” dedi. Adet döngüsü, gebelik, doğum, tüylenme, sivilce, ruh hali değişiklikleri ve kilo değişiklikleri gibi birçok alanda hormonların etkisi ve önemi büyüktür.

HORMON BOZUKLUKLARINA İŞARET EDEN SORUNLAR

Hormon dengesinin sağlıklı bir yaşam için kritik bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Dr. Salar, kadınların dikkat etmesi gereken belirtiler hakkında şu bilgileri verdi:

Hormon bozukluklarının belirtileri oldukça çeşitlidir ve vücudun farklı sistemlerini etkileyebilir. En yaygın şikayetlerden biri adet düzensizlikleridir. Normalden daha sık veya daha seyrek adet görme, uzun süre adet görmeme veya adet sırasında yoğun ağrı veya kramp hissetme hormon bozukluklarına işaret edebilir. Bunun yanı sıra özellikle karın bölgesinde hızlı kilo alımı, diyet ve egzersize rağmen kilo verememe, akne, saç dökülmesi veya aşırı kıllanma, cinsel istekte belirgin azalma gibi belirtiler de hormon bozukluklarını gösterebilir. Hormon bozukluklarının üreme sağlığıyla da yakın ilişkisi vardır. Gebe kalmakta zorlanan veya tekrarlayan düşükler yaşayan kadınlarda bu durumun altta yatan nedenini tespit etmek ve tedavi etmek önemlidir. Ancak bu belirtiler diyabet, yumurtalık kistleri gibi diğer nedenlerden de kaynaklanabileceği için mutlaka önemsenmeli ve altta yatan nedenler belirlenmelidir.

‘HORMON BOZUKLUĞU NEDENLERİ YAŞA BAĞLI DEĞİŞİR’

Dr. Salar, kadınlarda en sık görülen hormon bozukluklarında altta yatan nedenlerin yaşa bağlı olarak da değişebileceğini belirtti. Genç yaş grubunda, ergenlikle birlikte tüylenme, sivilce artışı ve hamile kalamama şikayetleri, polikistik over sendromuna işaret edebilir. Kilo problemleri, saç kırılması, uyku bozuklukları, çarpıntı ve gebelik kayıpları tiroid hastalıklarını düşündürebilir. Adet düzensizlikleri, uzun süren adet kanamaları, gebe kalamama ve meme kistlerine neden olabilen hormon üreten yumurtalık kistleri, gebe kalmayı olumsuz etkileyen adet düzensizliklerine neden olabilen prolaktin hormonu bozuklukları da kadınlarda hormon bozukluklarına neden olabilir. Benzer şekilde, diyabet hastalığı da tüm vücudu etkileyerek kilo verememe, halsizlik ve gebelik kayıplarına yol açabilir.

‘HORMON BOZUKLUĞU KADIN ÜREME SAĞLIĞINI YAKINDAN İLGİLENDİRİYOR’

Dr. Salar, hormon bozukluklarının kadınların üreme sağlığını yakından ilgilendirdiğini vurguladı. “Kadınların doğurganlık kapasitesi, hormonların düzenli ve dengeli bir şekilde çalışmasına bağlıdır. Dolayısıyla hormon bozuklukları, yumurtlamayı etkileyerek hamile kalmayı zorlaştırabilir. Örneğin, Polikistik Over Sendromu (PCOS), yumurtlamayı engelleyebilir ve kısırlığa yol açabilirken, yaygın olarak görülen hipotiroidi ve hipertiroidi, adet düzensizlikleri, yumurtlama ve gebelik sorunlarına neden olabilir. Hormonlar sadece gebe kalma sürecinde değil, gebelik sürecinin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi için de kritik rol oynar. Hormon bozuklukları, gebelik sırasında düşük riski veya gebelik diyabeti ve preeklampsi gibi çeşitli komplikasyonlara yol açabilir. Menopoz dönemi de hormonal değişikliklerin en yoğun yaşandığı dönemlerden biridir. Bu dönemde östrojen ve progesteron seviyelerindeki azalma, çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir.” dedi.

ERKEN TANIDA FARKINDALIK ÖNEMLİ

Hormon bozukluğu ve buna bağlı sorunların çözümü için öncelikle kadınların bu konudaki bilinç ve farkındalığının artması gerektiğini belirten Dr. Salar, “Kronikleşen sorunların çözümü daha zor ve zaman alıcıdır. Bu nedenle şikayetler ortaya çıkar çıkmaz mutlaka kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurarak sorunlar ilerlemeden önüne geçilmelidir. Gerektiği durumlarda iç hastalıkları, endokrinoloji uzmanları ile birlikte hastanın tedavisi yürütülmektedir. Erken tanı sayesinde sorunların daha kolay ve hızlı bir şekilde çözümlenebildiği unutulmamalıdır.” dedi.

‘ZAMANINDA TANI ALAN TÜM HORMONAL BOZUKLUKLAR TEDAVİ EDİLEBİLİR’

Dr. Salar, tüm hormonal bozuklukların zamanında ve doğru tanı ile tedavi edilebilir olduğunu belirtti. “Uygun ilaç tedavisi ile hormonal sorunu olan kadınlar cilt sorunlarından kurtulabilir, düzenli adet düzenine sahip olabilir, kilo problemleri ortadan kalkar ve kolay bir şekilde hamile kalarak sorunsuz bir şekilde doğum yapabilir. Bununla birlikte, tedavinin başarıya ulaşması için hastaların tedaviye uyumu da önemlidir. Ayrıca, sağlıklı beslenme, egzersiz ve yeterli uyku gibi yaşam tarzı değişikliklerine gitmek gerekir.” diye konuştu.

TEDAVİ EDİLMEZSE FARKLI SORUNLARA ZEMİN HAZIRLAYABİLİYOR

Doğru tedaviyi almayan hastaların altta yatan problemlerinin kronik hale gelebileceğini belirten Dr. Zeki Salar, “Beden ve ruh sağlığı ciddi olarak etkilenecektir. Birçok kişinin merak ettiği konulardan biri hormon bozukluklarının kanserle ilişkisi olup olmadığı. Şöyle ki, hormonal bozukluklar çoğu zaman kanser gibi bir soruna neden olmamakla birlikte bazı kanserlerin hızlı ilerlemesine sebep olabilir. Örneğin, sürekli östrojen hormonu üreten yumurtalık kistleri memedeki kistlerin büyümesine ve kanser hücreleri var ise kansere giden sürecin hızla ilerlemesine sebep olabilmektedir.”

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Sağlık

Sağlık Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP