DOLAR 34,1193 0.29%
EURO 38,0484 -0.05%
ALTIN 2.868,931,42
BITCOIN 2142544-0.15669%
İstanbul
22°

HAFİF YAĞMUR

18:57

AKŞAMA KALAN SÜRE

Omurilik Felciyle Yaşayan Güven Kaya: Üretmekle Hayata Bağlandım
11 okunma

Omurilik Felciyle Yaşayan Güven Kaya: Üretmekle Hayata Bağlandım

ABONE OL
Eylül 4, 2024 09:44
Omurilik Felciyle Yaşayan Güven Kaya: Üretmekle Hayata Bağlandım
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Güven Kaya, hayatını değiştiren bir kaza sonucu omurilik felci geçirdi. 7. kattan düşen Kaya, bilinçsiz bir şekilde yapılan ilk yardım nedeniyle tekerlekli sandalyeye mahkum oldu. 18 yaşındayken hayatının tamamen değiştiğini fark eden Kaya, insanların acımasına tahammül edemedi ve sokaktan bile kaçındı.

Ailesiyle İstanbul’a taşınan Kaya, yeni bir hayata başlamak için umutluydu. Tekerlekli sandalyesini, hiç tanımadığı birinin yönlendirmesiyle Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği (TOFD) aracılığıyla ücretsiz olarak elde etti. Dernekte kendisi gibi birçok kişiyle tanışan Kaya, hayatına yeniden umut aşıladı. Meslek lisesinde edindiği bilgilerle TOFD’nin atölyesinde çalışmaya başladı.

Kaya, üretmeye başlayınca hem maddi bağımsızlığını kazandı hem de özgüvenini yeniden keşfetti. Evlenip bir çocuk sahibi olan Kaya, yaşadıklarını ve ilham veren mücadelesini “5 Eylül Dünya Omurilik Felçlileri Günü” kapsamında AA muhabirine anlattı.

“Fiziki ve mimari engeller sosyal hayata katılımımızı engelliyor.” diyen Kaya, tekerlekli sandalyesine kavuştuğunda özgürleşeceğini düşünse de, dışarıdaki engellerin onu sosyal hayattan uzak tuttuğunu anlattı.

Kaya, yalnızca kendisinin değil, ailesinin de bu zorluklara katlandığını vurguladı. “Sadece fiziksel engellerle değil, aynı zamanda toplumun duyarsızlığıyla da mücadele ediyoruz. Kaldırımların rampaları yok, park edilmiş araçlar engeller yaratıyor. Tüm bunlara insanların duyarsız bakışları da eklenince dışarı çıkmak çok zorlaşıyor.” dedi.

TOFD’nin engeller için mücadele verdiğini belirten Kaya, “Bütün engelleri ortadan kaldırmak için savaşımız devam edecek. Mücadelemizi asla bırakmayacağız. Bizi tanımaları lazım, bizi bilmiyorlar. Dışarı çıkıp, hayata tam anlamıyla katılmamız gerekiyor ki var olduğumuzu anlasınlar. Varlığımızı fark ettiklerinde tüm engeller kalkacak.” ifadelerini kullandı.

Kaya, birçok engellinin utandığı için dışarı çıkamadığını, hatta bazıları hayatın dışında kaldığını ve çalışmadığını söyledi. Dernekte verilen eğitimlerle birçok kişinin iş sahibi olduğunu belirten Kaya, “Hayatta bir şeyler başardıkça özgüvenimiz artıyor. Özgüvenimiz arttıkça üretebiliyoruz. Sağlıklı bir insanın yapamadığı bir şeyi, imkan verildiğinde biz yapabiliyoruz. Sadece imkan verilmesi gerekiyor.” dedi.

“Hayat ‘bitti’ dediğin yerde yeniden başlıyor.” diyen Kaya, dernekte nasıl çalışmaya başladığını anlattı. “Elinden bir iş geliyor mu?’ diye sordular. Usta olduğumu söyledim. Atölyelerde çalışmamı teklif ettiler. Çalışırım, üretirim, ellerim tutuyor. Orada da özgüven geldi, para kazanmaya başladım. İnsan aşık da olabiliyormuş. Aşık oldum, evlendim, çocuğum var. Bu engelleri aşabildiysem, diğer arkadaşlarım da başarabilir. Sadece ben değil, tüm engellilere insanca davranılması ve yok sayılmaması gerekiyor. Engellilere imkan verildikten sonra her şeyi başarabileceğimizi bilsinler. Diğer engelli arkadaşlarım da hayata tam anlamıyla katılsın ki herkes var olduğumuzu hissetsin.” diye konuştu.

Dernekteki akülü sandalye atölyesinde sandalye tamir eden, deri ve epoksi atölyelerinde çalışan Kaya, “Engelli arkadaşlarımız evde oturduğu sürece hiçbir şekilde hayata katılım sağlayamaz. Kendilerini evlerine hapsetmesinler. Dışarıdaki şartlar zorluyor ama TOFD bunu başarabildiyse, herkesin yapması lazım.” dedi.

Kaya, dernek bünyesinde yürütülen çalışmalarla ilgili olarak, “İnsanları bilinçlendirmeye çalışıyoruz. Ehliyet alabildiklerini, evlenebileceğini, sevebileceğini, gezebileceğini, özgürce yaşayabileceğini gösteriyoruz. Biz sorunları yaşadık, onlar yaşamasın istiyoruz.” diyerek sözlerini tamamladı.

Kaynak: AA / Güncel

istanbul Sağlık Güncel

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP