DOLAR 34,0675 0.01%
EURO 38,1654 0.66%
ALTIN 2.830,681,01
BITCOIN 21135703.21381%
İstanbul
22°

HAFİF YAĞMUR

13:03

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Oluz Höyük Kazılarında 18 Yılda 2 Binden Fazla Eser Ortaya Çıkarıldı
9 okunma

Oluz Höyük Kazılarında 18 Yılda 2 Binden Fazla Eser Ortaya Çıkarıldı

ABONE OL
Eylül 16, 2024 07:48
Oluz Höyük Kazılarında 18 Yılda 2 Binden Fazla Eser Ortaya Çıkarıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Amasya’nın Göynücek ilçesindeki Oluz Höyük’te 18 yıldır süren kazılarda, 6 farklı uygarlığa ait 2 binden fazla tarihi eser gün yüzüne çıkarıldı.

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Şevket Dönmez’in önderliğinde, 9 Ağustos’ta başlayan kazılar, Ekim ayı sonuna kadar devam edecek.

Beş farklı üniversiteden 15 akademisyen ve 15 teknik personel, bu heyecan verici keşiflere tanıklık ediyor. Çanak çömlekler, takılar ve heykeller gibi sayısız eser, geçmişin sırlarını günümüze taşıyor.

Prof. Dr. Dönmez, yaptığı açıklamada 18 yıldır Oluz Höyük’te kazı çalışmalarına devam ettiklerini belirtti. 2007 yılında başlayan kazıların, günümüzde olgun bir aşamaya ulaştığını vurguladı.

Dönmez, 18 yıllık çalışmalarıyla Amasya’nın tarihini somut bir şekilde ortaya çıkarmaya başladıklarını dile getirdi. Kazıların, Amasya’nın tarihini Milattan Önce 4 bin 500’lü yıllara, Kalkolitik Dönem’e kadar götürdüğünü açıkladı. Oluz Höyük’ün, erken Türk tarihine kadar uzanan Amasya’nın tarihsel sürecinin canlı bir kanıtı olduğunu belirtti. Yerleşimin, Helenistik Dönem’de sona erdiğini ve Milattan Önce 47’de gerçekleşen Zela Savaşı ile Mithritadis’in askeri varlığının da son bulduğunu vurguladı.

Oluz Höyük’ün bin yıl sonra göçebe Türklerin mezarlık yeri olarak kullanıldığını aktaran Dönmez, “Günümüzden 6 bin 500 yıl öncesine kadar Oluz Höyük’ü ve Amasya’nın tarihini çok rahat şekilde izleyebiliyoruz. Kalkolitik Dönem’den başlayarak Erken Tunç Çağı, Asur Ticaret Kolonileri, Hitit, Frig, Pers, Med, Helenistik dönemleri ile Anadolu’ya ilk gelen Türk toplulukları gibi ana uygarlıkları Oluz Höyük’te izleyebiliyoruz. Hepsini henüz kazıyamadık çünkü çok geniş bir yerleşme alanı. Belirli dönemler daha erişilebilir ve daha anıtsal mimari eserler sunuyor. Örneğin Frig dönemi, Med dönemi, Pers dönemi ve erken Türk mezarları. Çalışmalarımızda bu dönemlere odaklandık. Projemizin burada uzun, 50 yıllık, belki de daha sonra bir 50 yıllık daha sürmesi bekleniyor. 18 yıllık süreçte 2 binden fazla eser Amasya Müzesi’ne teslim edildi. Bunların bir kısmı sergileniyor ve yayın çalışmalarını da tamamladık.” dedi.

İstanbul Üniversitesi Kültür Sanat Göynücek Kültür Eğitim amasya

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP