DOLAR 34,1213 0.28%
EURO 38,1628 0.23%
ALTIN 2.879,121,78
BITCOIN 2142837-0.95095%
İstanbul
22°

HAFİF YAĞMUR

20:32

YATSIYA KALAN SÜRE

Okul Ürünlerinde Denetimler Sürüyor
8 okunma

Okul Ürünlerinde Denetimler Sürüyor

ABONE OL
Ağustos 30, 2024 10:50
Okul Ürünlerinde Denetimler Sürüyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yeni eğitim-öğretim yılına sayılı günler kala, Ticaret Bakanlığı, okul ürünlerinin güvenliği ve fiyatlarının kontrol altında tutulması için titizlikle çalışıyor. 10 ilde gerçekleştirilen denetimler, kırtasiye ürünlerinin yanı sıra okul malzemelerinin de kapsamında yer alıyor. Denetimler sırasında güvensiz ürünler tespit edilirse, piyasadan toplanıyor ve ilgili firmalara idari para cezaları uygulanıyor. Alınan numuneler ise, uzman ekipler tarafından laboratuvar ortamında inceleniyor.

2024-2025 eğitim-öğretim yılı, 9 Eylül Pazartesi günü başlıyor. Okullar açılırken, kırtasiyelerde renkli ve çeşitli kalemler, defterler, çantalar, silgiler ve suluklar gibi okul malzemeleri raflarda yerini alıyor. Veliler ve öğrenciler, yeni eğitim dönemine hazırlanmak için alışveriş heyecanı yaşarken, Ticaret Bakanlığı’nın koordinasyonundaki denetimler de tüm hızıyla devam ediyor. İstanbul Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü ekipleri, kırtasiye ürünlerini inceleyerek riskli görülenleri laboratuvara gönderiyor.

‘RİSKLİ ÜRÜNLER, UZMAN EKİPLER TARAFINDAN İNCELENİYOR’

Denetimci Laboratuvar ve Gözlem Hizmetleri Firması Genel Müdürü Nida Arslanbay, ‘Ticaret Bakanlığı, ‘Güvensiz ürüne sıfır tolerans’ prensibiyle hareket ediyor. 81 ilde kırtasiye ürünlerinin satıldığı yerlerde denetimler gerçekleştiriliyor. Özellikle okul öncesi dönemde bu denetimler yoğunlaştırılıyor. Denetmenler, ithalatçıların yanı sıra yerli üreticilerin ürünlerini de inceleyerek, CE işaretine ve ambalaj etiketlerine dikkat ediyor. Riskli ürünler ise, Ekoteks laboratuvarına gönderiliyor’ dedi.

‘SONUÇLAR, TİCARET BAKANLIĞINA RAPORLANIYOR’

Arslanbay, ‘Laboratuvarda yapılan kontroller, Ticaret Bakanlığı’nın yayınladığı tebliğlere uygun olarak gerçekleştiriliyor. Hem kimyasal, hem fiziksel, hem de ambalaj özellikleri inceleniyor. Kimyasal analizlerde, kanserojen maddeler, uçucu bileşenler ve kullanımına kısıtlama getirilmiş kimyasallar kontrol ediliyor. Fiziksel kontrollerde ise, ürünlerin dayanıklılığı ve küçük parçaların oluşma riski değerlendiriliyor. Ambalaj etiketlerinde ise CE işaretinin varlığı, okunaklılığı, ithalatçı veya üretici bilgisi ve yaş sınırının doğru kullanımı kontrol ediliyor. Elde edilen sonuçlar, Ticaret Bakanlığı’na raporlanıyor’ şeklinde açıkladı.

‘GÜVENLİ ÜRÜNLERİ TERCİH EDİN’

Arslanbay, ‘Denetimler, piyasadaki güvensiz ürün sayısını azaltıyor. Uygunsuz ürünler tespit edildiğinde, ürünler toplatılıyor ve firmalar cezalandırılıyor. Güvensiz ürünlerin bilgileri, Güvensiz Ürün Bilgi Sistemi (GÜBİS) platformunda yayınlanıyor. Tüketicilerin kırtasiye ürünlerini güvenilir mağazalardan almasını öneriyoruz. Merdiven altı üretimden gelen ürünlere kesinlikle talep etmemeli ve satın almamalılar. Çocuklarımızın sağlığı, her şeyden önemli. Güvensiz ürünler, çocuklara geri dönülemez zararlar verebilir. Denetimler devam ediyor ve ürünler raporlanıyor. Tüketiciler ve üreticilerde farkındalık artıyor. Geçtiğimiz yıllara göre, güvensiz ürün sayısında azalma gözleniyor.’ ifadelerini kullandı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Ticaret Bakanlığı Güvenlik Eğitim Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP