DOLAR 34,1134 0.28%
EURO 38,1128 0.13%
ALTIN 2.860,221,10
BITCOIN 21659102.3108%
İstanbul
21°

PARÇALI BULUTLU

12:47

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Oğuzhan Mert Kaya, 14 Yıl Sonra Kara Harp Okulu’na Döndü
12 okunma

Oğuzhan Mert Kaya, 14 Yıl Sonra Kara Harp Okulu’na Döndü

ABONE OL
Eylül 11, 2024 09:56
Oğuzhan Mert Kaya, 14 Yıl Sonra Kara Harp Okulu’na Döndü
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Oğuzhan Mert Kaya, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından, FETÖ’nün Kara Harp Okulu’ndaki etkisiyle okuldan atılan bir gençti. 2007’de Kara Harp Okulu’na başlayan Kaya, 2009’dan itibaren dönemin tabur komutanı Muhammet Tanju Poshor ve bölük komutanı Zafer Özleblebici tarafından sistematik bir baskı altında tutuldu. Kaya, hiçbir gerekçesi olmayan disiplin cezalarıyla karşı karşıya kaldı ve 3’üncü sınıfta GATA’da yapılan ve “kronik nitelik kazanmış psikotik bozukluk” teşhisi koyan sağlık kurulu raporuyla okuldan atıldı.

Kaya, hukuk fakültesi eğitimini tamamladıktan sonra avukatlık yapmaya başladı. Ancak, Kara Harp Okulu’na geri dönme hayalinden vazgeçmedi. 14 yıl süren bir hukuk mücadelesiyle, Kara Harp Okulu’nda yaşadığı baskılara ilişkin şikayetini dile getirdi ve adil yargılanma hakkının ihlal edildiğini iddia ederek Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. AYM, GATA’nın raporuna dayanarak verilmiş olumsuz kararın adil yargılanma hakkını ihlal ettiğine hükmetti ve yeniden yargılama yapılmasına karar verdi.

Yeniden yapılan yargılamada Hacettepe Üniversitesi’nin hazırladığı rapor, Kaya’nın herhangi bir psikopatolojisi olmadığını ortaya koydu. Sonuç olarak, Kaya’nın okuldan atılma kararı iptal edildi ve 14 yıl sonra hayaline kavuşarak Kara Harp Okulu’na tekrar kayıt yaptırdı.

‘ATIŞ BİRİNCİLİĞİM, DERECELERİM VARDI’

Kaya, FETÖ’nün kendi hayatına nasıl müdahale ettiğini ve askeri kariyerinin engellendiğini anlatırken, Kara Harp Okulu’ndaki başarılarını ve verdiği mücadeleyi vurguladı. Kaya, “Eğitim birinciliğim, atış birinciliğim, askeri eğitimde keza aynı birinciliklerim vardı. Olimpik sporcuydum, spor branşlarında da derecelerim vardı. Ancak anlamsız bahanelerle cezalandırıldım. Cezaları verenler, 15 Temmuz’da ülkeye karşı ihanet eden kişiler çıktı. Devletimiz ve milletimiz aleyhine yürütülen sistematik bir ihanet olduğunu öğrendik” dedi.

‘KAZANMIŞ OLMAK BÜYÜK MUTLULUK’

Kaya, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından gerçeklerin ortaya çıktığını ve adaletin tecelli ettiğini ifade etti. “Çocukluğumdan beri subay olmak istemiştim. FETÖ tarafından bu amacım engellendi. Sivil yargı ve adalet makamının vermiş olduğu adil kararlarla bu mücadeleyi kazanmış olmak büyük bir mutluluk. Bundan sonraki süreçte de çocukluktan beri hayalini kurduğum subaylık mesleğini yerine getirmeye devam edeceğim” dedi.

Kaya’nın avukatı Hasan Hüseyin Kocatürk, “Müvekkilim Kara Harp Okulu öğrencisi olmaya yeniden hak kazandı. 14 yıl aradan sonra askeri öğrenciliğe davet edilen ilk kişi olma unvanını elde etti. Bu karar müvekkil açısından adaletin tecelli etmesine imkan tanımıştır” dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Anayasa Mahkemesi Anayasa Mahkemesi Kara Harp Okulu 15 Temmuz Mert Kaya Mahkeme Güncel Ankara Yargı Hukuk

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP