DOLAR 34,1220 0.29%
EURO 38,1220 0.13%
ALTIN 2.874,711,62
BITCOIN 2136562-1.3881%
İstanbul
22°

HAFİF YAĞMUR

05:17

SABAHA KALAN SÜRE

Öğrencilerin Okula Başlangıç Masrafı 14 Bin TL’ye Ulaştı
13 okunma

Öğrencilerin Okula Başlangıç Masrafı 14 Bin TL’ye Ulaştı

ABONE OL
Eylül 3, 2024 09:48
Öğrencilerin Okula Başlangıç Masrafı 14 Bin TL’ye Ulaştı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

(ANKARA) – CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, öğrencilerin okula başlamanın maliyetinin artmasıyla ilgili kaygılarını dile getirdi. Bülbül, iki öğrencinin okula başlama masrafının 14 bin TL’ye ulaştığını hesapladı ve asgari ücretli ailelerin bu yükü karşılamakta zorlandığını vurguladı. “Sözde parasız eğitim, asgari ücretle çocuklarını okutmaya çalışan aileler için büyük bir külfet haline geldi. Eğitim malzemelerine erişimde bile eşitsizlik artıyor,” dedi Bülbül.

Bülbül, yaptığı yazılı açıklamada, 2024-2025 eğitim öğretim yılı başlangıcında, kırtasiye ürünlerine gelen yüzde 300’e yakın zammın velileri zor durumda bıraktığını belirtti. Forma fiyatlarının da kırtasiye ürünleriyle aynı oranda arttığını ifade eden Bülbül, asgari ücretin 17 bin 2 TL olduğu bir dönemde, iki çocuğun okula başlama masrafının 10 bin ila 14 bin TL arasında değiştiğini hatırlattı.

“Okul zili 9 Eylül’de çalacak, ancak veliler umutsuz, öğrenciler de coşkulu bir başlangıç yapamıyor. Yüzde 300’e yakın zamlı kırtasiye fiyatları velileri mutsuz ve umutsuz bırakıyor. En ucuz ürünlere bile ulaşmak zorlaştı. Eğitimde eşitlik söz konusu değil, asgari ücretle çocuklarını okutmaya çalışan aileler ağır bir yük altında eziliyor,” diye ekledi Bülbül.

“Geçtiğimiz yıl 200 TL olan bir okul çantası, şimdi ucuzluk marketlerinde 350 TL’ye satılıyor. İyi bir okul çantası ise 700 TL ile 2 bin 500 TL arasında değişiyor. Okul çantaları 5 bin ila 7 bin TL arasında dolarken, asgari ücretli bir aile bu masrafları nasıl karşılayabilir?” diye sordu Bülbül.

Tişört, gömlek, ceket, etek, pantolon ve eşofman takımı gibi forma ihtiyaçları ise ailelerin bütçelerini daha da zorluyor. 2023’te 2 bin TL olan forma masrafı bu yıl, en az 4 bin TL’ye yükseldi. Yeni okula başlayacaklar için 14 bin TL’lik bir bütçe gerekliliği söz konusu. Bu ekonomik baskı ortamında, ailelerin yükünün hafifletilmesi elzem. Kırtasiye yardımları, burslar ve okul masraflarının karşılanması gibi önlemler alınması gerekiyor, ancak AKP iktidarının ülkeyi getirdiği yaşam şartları, bu önlemlerin etkisini azaltıyor,” dedi Bülbül.

“Veliler umutsuz, öğrenciler ise temel ihtiyaçları olan çanta, forma ve defterlere erişmekte zorlanıyor. Çocuklarımızı eğitim hayatlarının ilk gününde yoksullukla karşı karşıya bırakmamalıyız. Onlara bir okul çantası bile almakta zorlanmamız, AKP iktidarının en büyük başarısızlığı ve ülkemizin geleceğine karşı işlenmiş bir ayıptır. Eğitimde fırsat eşitsizliği, yoksulluğun yaratacağı sosyolojik yıkım, geleceğimizi ve nesillerimizi tehdit ediyor,” diye konuşmasını sonlandırdı Süleyman Bülbül.

Süleyman Bülbül, Asgari Ücret, Milletvekili, Politika, Ekonomi, Eğitim, Güncel, Aydın

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP