DOLAR 34,2773 0.09%
EURO 37,6508 0.12%
ALTIN 2.909,180,00
BITCOIN 2150340-1.21608%
İstanbul
23°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

NYT yazdı: İsrail İran'ın nükleer tesislerini hedef alacak mı? | Dış Haberler
10 okunma

NYT yazdı: İsrail İran'ın nükleer tesislerini hedef alacak mı? | Dış Haberler

İran'ın İsrail'e yüzlerce füzeyle saldırmasının ardından İsrail, İran'a "sert bir yanıt" vereceklerini söylemiş, İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini hedef alacağı iddia edilmişti. New York Times'ın haberine göre, İsrail 22 yıldır bu an için plan yapıyor, ancak bir sonraki misilleme adımında İran'ın nükleer tesislerine saldırmaları pek olası değil. Yetkililer, İsrail'in İran'ın askeri üslere ve bazı istihbarat merkezlerine odaklanmasının muhtemel olduğunu söyledi.

ABONE OL
Ekim 8, 2024 08:45
NYT yazdı: İsrail İran'ın nükleer tesislerini hedef alacak mı? | Dış Haberler
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İsrail-Lübnan Hizbullahı gerilimi son günlerde artış göstererek bölgede belirsizlik yaratıyor. İran’ın geçtiğimiz hafta İsrail’e düzenlediği füze saldırılarının ardından, İsrail’in İran’ın nükleer tesislerine olası bir saldırı düzenleyebileceği yönünde söylentiler çıktı. ABD ise bu durumdan endişe duyuyor.

New York Times’ın raporuna göre, İsrail kuvvetleri 22 yıldır böyle bir saldırı için plan yapıyor. Ancak İran’ın nükleer tesislerine saldırmanın veya bu operasyonu Amerikan desteği olmadan başarıya ulaştırmanın kolay olmadığı belirtiliyor.

İki yıl önce, İsrail savaş uçaklarının Akdeniz üzerinde İran’ın nükleer tesislerine saldırıyı simüle eden bir tatbikat gerçekleştirdiği biliniyor. Bu tatbikatın amacı sadece İran’ı korkutmak değildi.

Bu tatbikat aynı zamanda Biden yönetimine bir mesaj göndermek için tasarlanmıştı. İsrail hava kuvvetlerinin bu operasyonu tek başına gerçekleştirebileceği mesajını vermek isteniyordu, ancak 30 bin poundluk “sığınak delici” mühimmatla birlikte ABD’nin saldırıya katılırsa, başarı şansı çok daha yüksek olacaktı.

NYT’ye konuşan eski ve günümüz İsrailli üst düzey yetkililer, İsrail’in İran’ın nükleer tesislerine önemli bir hasar verebilecek kapasiteye sahip olup olmadığı konusunda şüphelerini dile getiriyor.

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail’i nükleer veya enerji tesislerine saldırmamaları konusunda uyardı ve İran’a karşı verilecek herhangi bir yanıtın “orantılı” olması gerektiğini söyledi. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin da İsrailli mevkidaşı Yoav Gallant’a, herhangi bir misilleme eylemini engelleme talebini açıkça belirtti. Gallant’ın Çarşamba günü Washington’da Austin ile görüşmesi planlanıyor.

Yetkililer, İsrail’in İran’ın füze saldırılarına karşı ilk misillemesinin askeri üslere ve bazı istihbarat merkezlerine odaklanmasının muhtemel olduğunu söylüyor. En azından başlangıçta, İsrail’in nükleer tesisleri hedef alması pek olası görünmüyor.

Biden dahil Amerikalı yetkililer, böyle bir saldırının gerçekleşmemesi için çaba sarf ediyor.

*Haberin görselleri Associated Press tarafından servis edilmiştir. Temsilidir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Güvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.