DOLAR 34,1126 0.27%
EURO 38,1044 0.11%
ALTIN 2.867,031,35
BITCOIN 21678551.91681%
İstanbul
23°

PARÇALI BULUTLU

16:14

İKİNDİYE KALAN SÜRE

Nöropsikolojik Testler Beyin Sağlığı ve İşlevselliğinin İncelenmesinde Önemli
13 okunma

Nöropsikolojik Testler Beyin Sağlığı ve İşlevselliğinin İncelenmesinde Önemli

ABONE OL
Ağustos 27, 2024 07:44
Nöropsikolojik Testler Beyin Sağlığı ve İşlevselliğinin İncelenmesinde Önemli
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Medipol Üniversitesi Hastanesi Nöroloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Lütfü Hanoğlu, nöropsikolojik testlerin beynin işleyişini anlamanın önemli bir yolu olduğunu vurguladı. Bu testlerin, beyin sağlığı ve işlevselliğinin ayrıntılı bir şekilde incelenmesine olanak sağladığını belirtti. Prof. Dr. Hanoğlu, nöropsikolojik değerlendirmenin, bireylerin bilişsel risklerini belirlemeden demansların erken tanısına kadar geniş bir yelpazede fayda sağladığını ifade etti.

Demans gibi zihinsel becerileri etkileyen hastalıklarda erken tanı, tedavi süreçlerinde büyük önem taşımaktadır. Alzheimer, Parkinson, inme ve multipl skleroz gibi nörolojik hastalıklarda bilişsel bozuklukların erken tespiti, tedavi sonuçlarını olumlu yönde etkiler. Prof. Dr. Hanoğlu, nöropsikolojik testlerin bilişsel bozulmanın biçimini belirleyerek doğru tanı konulmasına ve uygun tedavi stratejilerinin oluşturulmasına yardımcı olduğunu vurguladı.

ALZHEİMER’DA ERKEN TANı

Prof. Dr. Hanoğlu, nöropsikolojik testlerin bireyin bellek, düşünme ve diğer bilişsel işlevlerindeki değişiklikleri objektif olarak değerlendirmeyi sağladığını belirtti. Bu testlerin, hafif bilişsel bozukluk döneminde, yani klinik demansın ortaya çıkmasından önce başlayan bilişsel kaybın tanınmasını ve hangi tür demansa doğru ilerlediğini anlamayı mümkün kıldığını ifade etti. Alzheimer hastalığı gibi ilerleyici demansların erken teşhisi ve farklı demans türlerinin bilişsel belirtilerinin doğru yorumlanması, bu testler sayesinde mümkün hale geliyor.

‘HASTALIKLARI AYIRT ETMEDE KULLANILIYOR’

Prof. Dr. Hanoğlu, nöropsikolojik değerlendirmenin aynı zamanda psikiyatrik bozuklukların ve tıbbi durumların bilişsel etkilerini değerlendirmede de kullanıldığını belirtti. Depresyon, anksiyete gibi psikiyatrik sorunlar ile Alzheimer hastalığı ve diğer demans durumlarını ayırt etmeye yardımcı olduğunu, ayırıcı tanıda önemli bir rol oynadığını ifade etti. Özellikle demans tanılarında, nöropsikolojik değerlendirme ayırt edici bir araç olarak ön plana çıkar. Hastalık sürecinin geciktirilmesine yönelik tedavilerin geliştiği günümüzde, Alzheimer hastalığı gibi ilerleyici demansların erken teşhisi ve farklı demans türlerinin bilişsel belirtilerinin doğru yorumlanması giderek daha da önemli hale gelmiştir.

‘NÖROLOJİK HASTALIKLARDA BİLİŞSEL BOZUKLUKLARIN TEŞHİSİ İÇİN ÖNEMLİ’

Prof. Dr. Hanoğlu, nöropsikolojik değerlendirmenin bireyin bilişsel ve zihinsel işlevlerinin derinlemesine incelenmesini sağlayan kapsamlı bir değerlendirme olduğunu vurguladı. Bu değerlendirme yöntemleri, beyin sağlığı ve işlevselliği hakkında kritik bilgiler sunarak, inme, multipl skleroz, Parkinson, epilepsi gibi nörolojik bozuklukların seyrinde ortaya çıkan bilişsel bozuklukların teşhisi ve tedavi sürecinin yönetilmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Nöropsikolojik değerlendirme, günümüzdeki gelişmiş nörogörüntüleme yöntemlerine rağmen hala bilişsel işlevlerin objektif değerlendirmesi için en önemli araçtır.

‘ALZHEİMER, PARKİNSON, İNME, MULTİPL SKLEROZ’

Prof. Dr. Hanoğlu, nöropsikolojik testlerin beyin tarafından kontrol edilen çeşitli bilişsel işlevleri değerlendirdiğini belirtti. Bellek, görsel-uzamsal beceriler, dikkat, dil gibi alanlarda yapılan bu testler, bireyin yaşına, eğitim düzeyine ve değerlendirmenin amacına göre farklılık gösterir. Bu sayede Alzheimer, Parkinson, inme, multipl skleroz gibi nörolojik hastalıkların özellikleri çerçevesinde özelleşmiş test bataryaları oluşturulur ve uygulanır.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Sağlık

Multipl Skleroz Lütfü Hanoğlu Parkinson Parkinson Sağlık Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Güvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.