DOLAR 34,2896 0.16%
EURO 37,1827 0.04%
ALTIN 3.005,11-0,21
BITCOIN 23314641.11164%
İstanbul
18°

PARÇALI AZ BULUTLU

15:48

İKİNDİYE KALAN SÜRE

Nadir Otoimmünite Hastalığına Bağlı Hapşırma Nöbeti Tedavi Edildi
9 okunma

Nadir Otoimmünite Hastalığına Bağlı Hapşırma Nöbeti Tedavi Edildi

ABONE OL
Ekim 24, 2024 07:43
Nadir Otoimmünite Hastalığına Bağlı Hapşırma Nöbeti Tedavi Edildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Batman’da yaşayan Benazir Aydın (24), 18 Eylül’de başlayan aralıksız hapşırık nöbeti nedeniyle Batman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne başvurdu. Aydın’a serum tedavisi uygulanmasına rağmen hapşırması durmayınca, 2 Ekim’de Ankara Bilkent Şehir Hastanesi’ne sevk edildi.

Ankara’daki tetkiklerde, Aydın’ın ‘otoimmünite’ hastalığına bağlı olarak bağışıklık sisteminin aşırı tepkisi sonucunda hapşırık refleksini uyaran sinirlerde iltihap tespit edildi. Hastalık, bağışıklık sisteminin kendi dokularına saldırması sonucunda ortaya çıkmış ve Aydın’ın vücudundaki sinirleri etkilemişti.

‘TEDAVİDE BAŞARI SAĞLADIK’

Bilkent Şehir Hastanesi İç Hastalıkları Klinik Sorumlusu Doç. Dr. Enes Şahiner, Aydın’ın neredeyse 1 aydır süren hapşırık şikayetinin beslenme durumunu ciddi şekilde etkilediğini, kilo kaybına neden olduğunu belirtti. Yapılan tetkikler sonucunda otoimmünite teşhisi konuldu ve hem ağızdan ilaç tedavisi hem de anestezi kliniğinde yapılan özel bir işlem ile sinirlerin aşırı aktivitesini ortadan kaldırmak için girişimde bulunuldu. Şahiner, uygulanan tedavilerin başarılı olduğunu ve Aydın’ın sağlığına kavuştuğunu ifade etti.

‘BÖYLE BİR VAKA HASTANEMİZDE ŞU ANA KADAR GÖRMEDİK’

Doç. Dr. Şahiner, Aydın’ın genel durumunun iyi olduğunu, beslenebildiğini ve hapşırık şikayetlerinin neredeyse tamamen ortadan kalktığını belirtti. Aydın’ın devam eden süreçte ilaç tedavisine devam edeceğini ve hastalığın tekrarlama riski olduğunu da sözlerine ekledi. Şahiner, böyle bir vakanın Bilkent Şehir Hastanesi’nde daha önce görülmediğini ve dünya literatüründe de benzer vakaların oldukça nadir olduğunu vurguladı.

‘HAPŞIRAĞA NEDEN OLAN SİNİRLERİ UYUŞTURDUK’

Anestezi Uzmanı Doç. Dr. Semih Başkan, hapşırağa neden olan sinirleri ultrason eşliğinde belirleyerek, lokal anestezi ile uyuşturduklarını ve böylece aşırı refleksi engellediklerini anlattı. Başkan, tedavinin başarılı olduğunu ve Aydın’ın hapşırmasını durdurduklarını belirtti.

Tedavisi tamamlanan Benazir Aydın, bugün taburcu edildi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Sağlık

Ankara Batman Sağlık Aydın Dünya

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP