DOLAR 34,0004 -0.19%
EURO 38,0601 0.39%
ALTIN 2.829,160,95
BITCOIN 21606284.82828%
İstanbul
23°

HAFİF YAĞMUR

05:16

SABAHA KALAN SÜRE

Nadir Görülen Akalazya Hastalığına Sahip Genç, Eskişehir Şehir Hastanesinde Tedavi Edildi
17 okunma

Nadir Görülen Akalazya Hastalığına Sahip Genç, Eskişehir Şehir Hastanesinde Tedavi Edildi

ABONE OL
Ağustos 23, 2024 10:44
Nadir Görülen Akalazya Hastalığına Sahip Genç, Eskişehir Şehir Hastanesinde Tedavi Edildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Eskişehir Şehir Hastanesi’nde, 10 yıldır yutma güçlüğü çeken ve bu nedenle yemek ve içmeyle ilgili zorluklar yaşayan bir hasta başarılı bir operasyonla sağlığına kavuştu.

16 yaşındaki Hüseyin Orhan, 2014 yılından beri yemek yerken yaşadığı yutma güçlüğü nedeniyle birçok tedavi gördü ancak istenen sonuçlar elde edilemedi.

Son 2-3 aydır içtiği suyu bile yutmakta güçlük çeken Hüseyin’in ailesi, onu Eskişehir Şehir Hastanesi’ne getirdi. Çocuk Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Duygu İskender Mazman, genç hastaya “akalazya” teşhisi koydu.

Dr. Mazman tarafından 2 gün önce gerçekleştirilen 45 dakikalık operasyonla, Hüseyin’e yemek borusunun balonla genişletilmesi (balon dilatasyonu) tedavisi uygulandı. Operasyon sonrasında gıda alımı normale dönen Hüseyin, kısa sürede sağlığına kavuştu.

Eskişehir Şehir Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Mustafa Sungur ve Dr. Mazman, Hüseyin’i tedavisinin sürdüğü odada ziyaret etti.

Hüseyin, Dr. Mazman’a teşekkür ederek çiçek verdi ve gazetecilere yaşadığı zorluklardan bahsetti.

Operasyonun ardından rahatlıkla beslenebildiğini belirten Hüseyin, “Bir ara hiç yutamıyordum. O kadar zorlanıyordum ki sular burnumdan çıkıyordu ve hiç yutamıyordum. Yemeği suyla yesem bile olmuyordu. Şu anda en çok yemek istediğim şey dürüm. Dürüm hiç yiyemiyordum ama artık yiyebileceğim. Çok mutluyum.” dedi.

Dr. Mazman, “akalazya” hastalığının yemek borusunun mideye yakın tarafındaki kasların gevşeyememesinden dolayı gıdaların mideye geçememesine yol açtığını açıkladı.

Hastalık nedeniyle yemek borusunun mideye çıkışında darlık oluştuğunu anlatan Mazman, “Buradaki kasların normalde uyumlu bir şekilde çalışarak yemekleri mideye iletmesi gerekiyor ancak bu sistem bozuluyor. Bu nedenle yiyecekler ve içecekler yemek borusunda kalıyor ve mideye ulaşamıyor. Tabii çocuk hastalarda bu durumun büyüme ve gelişmeyi de etkileyebildiğini görüyoruz.” diye konuştu.

Mazman, gevşemeyen kasın cerrahi olarak kesilebileceğini ancak endoskopik yöntemle balon dilatasyonunun çocuklar için daha uygun bir seçenek olduğunu belirtti.

Hüseyin’e bu işlemi uyguladıklarını söyleyen Mazman, “Dünden itibaren sağlıklı bireyler gibi beslenmeye başladı. Onun böyle iyi olması bizi de çok mutlu etti.” dedi.

Baba Mehmet Orhan, oğlunun içtiği suyu bile yutamadığını ve sık sık mide ekşimesi ve ağrısı yaşadığını söyledi.

Yakınmalarının yaklaşık 3 aydır arttığını vurgulayan Orhan, “Evde uzun süre yattı. En sonunda Duygu Hanım’a geldik. Allah razı olsun, teşhisini yaptı ve oğlumuz iyi oldu. Allah’a şükürler olsun. Şu an oğlum 50-52 kilogram civarında. Evde yemek yerken oturduğu yerden ayağa kalkıyor, lokma boğazından geçsin diye geziniyordu. Oradan oraya zıplıyordu, bazen kanepenin üstünden atlıyordu ancak öyle de yutamayınca biz de üzülüyoruz diye başka odaya gidiyordu.”

Kaynak: AA / Sağlık

Hüseyin Orhan Operasyon Hastane Operasyon Sağlık Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP