DOLAR 34,1026 0.24%
EURO 38,1457 0.1%
ALTIN 2.874,391,62
BITCOIN 2144835-0.02851%
İstanbul
23°

HAFİF YAĞMUR

05:18

SABAHA KALAN SÜRE

Naci el-Ali’nin ‘Hanzala’ sergisi Erzurum’da açıldı
13 okunma

Naci el-Ali’nin ‘Hanzala’ sergisi Erzurum’da açıldı

ABONE OL
Ağustos 18, 2024 09:48
Naci el-Ali’nin ‘Hanzala’ sergisi Erzurum’da açıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Naci el-Ali’nin çizerliğinin ikonik karakteri ‘Hanzala’, Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin Erzurum ayağında sanatseverlerle buluştu. Erzurum Müzesi fuaye alanında açılan sergi, karikatürler aracılığıyla Filistin davasını ve özgürlük mücadelesini gözler önüne seriyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından bu yıl 16 şehirde gerçekleştirilen Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin sekizinci durağı Erzurum oldu. 17-25 Ağustos tarihleri arasında düzenlenen festivalin ilk gününde, ‘Naci El-Ali’den Hanzala’ sergisiyle sanatseverler, Filistin mücadelesinin önemli sembollerinden biri olan Hanzala karakteriyle tanışma fırsatı buldu. 1938 doğumlu Filistinli karikatürist Naci el-Ali, 1969 yılında Kuveyt’te ‘Hanzala’yı yarattı. Hep 10 yaşında kalan Hanzala, elleri arkasında bağlı ve insanlara sırtını dönmüş bir çocuk olarak tasvir ediliyor. Filistin mücadelesini simgeleyen Hanzala’nın yaratıcısı Naci el-Ali, 1987 yılında silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti.

‘FİLİSTİN’İ YALNIZ BIRAKANLAR ELEŞTİRİLİYOR’

Serginin küratörü Samed Karagöz, “Hanzala, 10 yaşında bir çocuk. Naci el-Ali de 10 yaşındayken mülteci olmuş. Hanzala’da biraz kendi hikayesini anlatmış. Hanzala’yı hep arkadan görüyoruz. Dünyaya sırtını dönmüş, ne olup bittiğini umursamayan bir çocuk. Sadece Filistin’e bakıyor. Orada yaşanan sıkıntıları, hem Müslümanların hem de Hristiyanların çektiği acıları gösteriyor. Bunun için de oldukça eleştirel bir dil kullanıyor. İsrail’i, Amerika’yı, İngiltere’yi, Avrupa ülkelerini, Arap ülkelerini, kısacası Filistin’i yalnız bırakan herkesi eleştiriyor.” diye belirtti.

‘ÇİZİMLER AİLESİNDEN ALINDI’

Kültür Yolu Festivali’nde Hanzala sergisini düzenlemek için Naci el-Ali’nin ailesiyle iletişime geçtiğini belirten Karagöz, “Çizimleri ailesinden aldım. Dijital olarak gönderdiler. Burada kopyalarını bastırdık ve onların izniyle sergiyi düzenledik. Hanzala, Filistin direnişinin önemli sembollerinden biri. Bir arkadaşım aracılığıyla Naci el-Ali’nin oğluna ulaştım ve sergiyi düzenlemek istediğimi söyledim. Onlar da kabul ettiler. Hanzala sergisine yoğun bir ilgi var çünkü insanlar Filistin’e karşı hassasiyet besliyor.” dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Kültür Sanat

Filistin Türkiye Erzurum Festival Sanat Kültür Dış Politika Kültür Sanat Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP