DOLAR 34,1026 0.24%
EURO 38,1457 0.1%
ALTIN 2.874,391,62
BITCOIN 21572650.50642%
İstanbul
21°

HAFİF YAĞMUR

19:11

AKŞAMA KALAN SÜRE

Myra Antik Kenti’nde Bin Çiçek Tekniğiyle Üretilmiş Cam Kaplamalar Bulundu
11 okunma

Myra Antik Kenti’nde Bin Çiçek Tekniğiyle Üretilmiş Cam Kaplamalar Bulundu

ABONE OL
Eylül 8, 2024 09:47
Myra Antik Kenti’nde Bin Çiçek Tekniğiyle Üretilmiş Cam Kaplamalar Bulundu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Antalya’nın Demre ilçesinde yürütülen Myra Antik Kenti ve Limanı Andriake kazılarında, Türkiye’de ilk defa “millefiori” (bin çiçek) tekniğiyle üretilmiş çok sayıda cam kaplama levhaya rastlandı. Bu, ülkemiz için oldukça önemli bir keşif olarak kabul ediliyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “Geleceğe Miras” projesi kapsamında Akdeniz Üniversitesi ile ortaklaşa sürdürülen kazılarda, “millefiori” tekniğiyle üretilmiş cam levhalara rastlanması, uzmanlar tarafından büyük bir heyecanla karşılandı. Bu özel yapı iç dekorasyon malzemesinin Andriake’de bolca bulunması, bu bölgenin geçmişine ışık tutan önemli bir bulgu olarak değerlendiriliyor. Türkiye’de benzeri görülmemiş bu buluntular, zorlu ve ince bir cam işçiliği tekniğinin varlığını gözler önüne seriyor.

Düz plaka formundaki bu kaplamalar, dönemin lüks dekorasyon malzemeleri olarak farklı renklerde çiçekler ve geometrik desenlerle zengin bir çeşitlilik sunuyor. Andriake Agorası’nın liman tarafındaki gümrük bölgesinde bulunan 42 numaralı mekanda ortaya çıkarılan yüzlerce parça, arkeologların dikkatini çekiyor. Andriake liman yerleşimindeki bu buluntuların, milattan sonra 5’inci yüzyıla ait olduğu tahmin ediliyor. Cam levhaların yanı sıra, aynı dekorasyon düzenlemesinde kullanılan küçük kare ve yuvarlak cam rozetler ile bu levhaların camdan yapılmış çerçeveleri de önemli buluntular arasında yer alıyor.

Andriake’deki Granarium ve Agora kavşağında, batı Agora Sokağı’nın baş köşesinde, limanın en önemli noktasında konumlanan yapının kıymetli dekorasyonları ve plan özellikleri, yapının bir yönetim binası olduğunu düşündürüyor.

‘ÇOK ÖZEL BULGULARA ULAŞTIK’

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Andriake kazılarında çok özel bulgulara ulaştık. Geleceğe Miras Myra ve Andriake Projemiz kapsamında sürdürülen kazılarda ‘Millefiori’ olarak adlandırılan teknikte üretilmiş çok çeşitli ve fazla miktarda cam kaplama levhalara rastlandı. Önemli yapılarda kullanıldığı bilinen bu özel yapı iç dekorasyon malzemesine bu boyutuyla Türkiye’de ilk kez rastlanıyor. Andriake’de keşfettiğimiz zor ve ince cam işçiliği tekniğiyle dikkatleri çeken düz plaka formundaki millefiori kaplamalar ülkemiz için yılın bulguları arasında sayılabilecek kadar önemli. Önemli ve şaşırtıcı bir keşif olarak tanımlanan buluntuları gün ışığına kavuşturan Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ekiplerimiz ile Akdeniz Üniversitesi’ne teşekkür ediyorum” dedi.

Haber: ANKARA,

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Kültür Ve Turizm Bakanlığı Akdeniz Üniversitesi Myra Antik Kenti Kültür Sanat Türkiye Antalya Turizm Güncel Miras Demre

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP