DOLAR 34,2294 0.06%
EURO 37,9370 0.42%
ALTIN 2.920,75-0,29
BITCOIN 2111632-3.66028%
İstanbul
17°

PARÇALI AZ BULUTLU

12:58

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Myra Antik Kenti’nde Andriake Limanı Kazı ve Koruma Çalışmaları Devam Ediyor
5 okunma

Myra Antik Kenti’nde Andriake Limanı Kazı ve Koruma Çalışmaları Devam Ediyor

ABONE OL
Eylül 30, 2024 07:48
Myra Antik Kenti’nde Andriake Limanı Kazı ve Koruma Çalışmaları Devam Ediyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Antalya’nın Demre ilçesinde bulunan Myra Antik Kenti’nin liman bölgesi Andriake’de, Geleceğe Miras Projesi kapsamında önemli çalışmalar yürütülüyor. Proje kapsamında liman bölgesinin tamamlanması ve liman merkezindeki yapıların korunması hedefleniyor.

Myra Antik Kenti, Likya uygarlığının en önemli merkezlerinden biri olarak, klasik çağdan Roma ve Hristiyanlık dönemine kadar önemli bir rol oynamıştır. Andriake limanı ise antik Akdeniz’in en hareketli ve görkemli limanlarından biri olarak bilinmektedir. 2009 yılından beri bölgede sürdürülen kazı ve koruma çalışmalarında önemli buluntular ortaya çıkarılmıştır.

Myra Antik Kenti, ziyaretçileri büyüleyen kaya mezarları, akropol yapıları, 11 bin kişilik Roma tiyatrosu, hamamları ve Bizans dönemine ait Aziz Nikolas Kilisesi ile dikkat çekmektedir. Andriake liman bölgesinde ise granarium (tahıl ambarı), agora, hamamlar, kiliseler, sinagog ve Tiberius Meydanı anıtları, liman yapıları ve tersaneleri ortaya çıkarılmıştır.

Geleceğe Miras Projesi kapsamında liman merkezindeki gümrük bölgesinde kazı çalışmaları yoğunlaştırılmıştır. Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Myra-Andriake Kazıları Başkanı Prof. Dr. Nevzat Çevik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, liman merkezindeki gümrük bölgesinde kazı çalışmaları tamamlandığında Andriake Limanı’nın tam bir liman şehirciliği görünümü kazanacağını belirtmiştir.

Projenin tamamlanmasıyla ziyaretçiler liman merkezinden girerek, Likya Uygarlıkları Müzesi’nin olduğu bölgeyi dolaşabilecek ve limanın ön kısmından yeniden çıkışa ulaşabilecek geniş bir gezi güzergahına sahip olacaklar. Ayrıca, limanın sahil şeridindeki bataklık alan ıslah edilerek ahşap bir köprü ile karşıya geçiş sağlanacak. Bu düzenlemeler ile Roma döneminde liman hayatını daha iyi bir şekilde yansıtmak hedefleniyor.

Prof. Dr. Çevik ayrıca, Myra Antik Kenti’ndeki 11 bin kişilik tiyatronun kazılarını ve restorasyonunu tamamlamak, eksik yerlerinin konservasyon çalışmalarını yapmak için proje çalışmaları yaptıklarını ve bu projenin 4-5 yıl içinde tamamlanmasını hedeflediklerini belirtmiştir. Tiyatro sahne binasının orijinal malzemeleriyle ayağa kaldırılarak bölgedeki çalışmanın taçlandırılması hedefleniyor.

Myra Antik Kenti Kültür Sanat antalya Kültür Sanat Demre Miras

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP