DOLAR 34,2888 0.15%
EURO 37,2216 0.14%
ALTIN 3.014,320,10
BITCOIN 23499991.4703%
İstanbul
18°

PARÇALI AZ BULUTLU

18:16

AKŞAMA KALAN SÜRE

Muşlu Öğrencilerin Yapay Zeka Destekli Yangın Projesi, TÜBİTAK’ta Türkiye İkincisi Oldu
8 okunma

Muşlu Öğrencilerin Yapay Zeka Destekli Yangın Projesi, TÜBİTAK’ta Türkiye İkincisi Oldu

ABONE OL
Ekim 25, 2024 10:47
Muşlu Öğrencilerin Yapay Zeka Destekli Yangın Projesi, TÜBİTAK’ta Türkiye İkincisi Oldu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Muşlu Ortaokul öğrencileri, orman yangınlarına karşı mücadelede önemli bir adım attı. Geliştirdikleri yapay zeka destekli “Ormangülü Yamyass” projesi ile TÜBİTAK Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’nda Türkiye ikincisi oldular.

8. sınıf öğrencileri Fatma Betül Yıldırım, Eymen Hamza Türk ve Nudem Taşkesen, öğretmenleri Ferhan Ulu’nun rehberliğinde, yangınlara hızlı ve etkili müdahaleyi amaçlayan bu projeyi hayata geçirdi.

Projenin temelini, ormanlık alanlardaki elektrik direklerine monte edilen bir cihaz oluşturuyor. Bu cihaz, yapay zeka teknolojisiyle donatılmış olup, orman yangınlarını tespit etme ve su bağlantısıyla otomatik olarak müdahale etme yeteneğine sahip.

17 Ekim’de Ankara’da gerçekleştirilen TÜBİTAK yarışmasında “Ormangülü Yamyass”, değerli jüri üyelerinden övgüyle karşılandı ve Türkiye ikinciliği kazandı.

Öğretmen Ferhan Ulu, projelerinin önemini vurgulayarak, “Yaklaşık 1,5 yıldır bu projeyi geliştirmek için yoğun bir şekilde çalıştık. Yapay zeka temelli bir yangın söndürme sistemi kurmayı başardık. TÜBİTAK yarışmasında ikincilik elde etmek bizim için büyük bir başarı. Elbette birincilik daha iyi olurdu, ancak ikincilik de önemli bir motivasyon kaynağı” dedi.

Öğrencilerden Eymen Hamza Türk, “Ormanlarımızı korumak için yapay zeka tabanlı bir çözüm geliştirdik. Projemiz hayata geçerse, yangınların yeri anında tespit edilecek ve hızlı müdahale sağlanabilecek” diye belirtti.

“Ormangülü” sisteminin elektrik direklerinin üzerine entegre edildiğini açıklayan Türk, “Direklerin altından su, elektrik ve internet alt yapısı geçiyor. Ayrıca orman yolları, sokak lambalarıyla aydınlatılıyor. Sistem üzerinde bulunan kameralar, olası bir yangında olayın yerini tespit edecek ve musluklarla otomatik müdahale başlayacak. Sistemin yön kontrolü ise hem yapay zeka desteğiyle hem de uzaktan kumanda ile sağlanıyor” diye ekledi.

Fatma Betül Yıldırım ise cihazın yangın çıktığında otomatik olarak devreye gireceğini belirterek, “TÜBİTAK yarışmasında Türkiye ikincisi olmak bizim için çok büyük bir mutluluk. Projemizin hayata geçirilmesini ve ormanlarımızın korunmasına katkıda bulunmasını umuyoruz” dedi.

Orman Yangınları Yapay Zeka Mevlana Türkiye Tübitak

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP