DOLAR 34,1026 0.24%
EURO 38,1457 0.1%
ALTIN 2.874,391,62
BITCOIN 2147553-1.28733%
İstanbul
21°

HAFİF YAĞMUR

13:02

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Muradiye Külliyesi’ndeki İznik çinileri hırsızlık sonucu çalındı
5 okunma

Muradiye Külliyesi’ndeki İznik çinileri hırsızlık sonucu çalındı

ABONE OL
Eylül 12, 2024 07:47
Muradiye Külliyesi’ndeki İznik çinileri hırsızlık sonucu çalındı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bursa’nın göz bebeği Muradiye Külliyesi’nde, Kanuni Sultan Süleyman’ın oğlu Şehzade Mustafa’nın türbesini süsleyen 598 yıllık İznik çinileri, 2009 yılında hırsızların hedefi oldu. 15 yıl geçmesine rağmen, çalınan paha biçilmez çiniler bulunamadı ve türbenin tahrip edilen bölümü onarılamadı.

Muradiye Külliyesi, Osmanlı tarihinde önemli bir yere sahip. 2. Murad’ın da mezarının bulunduğu bu külliye, Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethetmeden önce yapılan istişarelerin de gerçekleştiği bir merkezdi. Her yıl on binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği bu tarihi yapı, Şehzade Mustafa’nın türbesindeki tahribat nedeniyle yüreklere dokunuyor.

Külliyede, Sultan 2. Murad Han, Cem Sultan, Şehzade Ahmet, Alaaddin ve Gülşah Hatun gibi önemli isimlerin türbeleri de yer alıyor. Vatandaşlar, türbenin restore edilerek, çalınan çinilerin yerine konulmasını istiyor.

“Muradiye bir tarih, bize bir mirastır”

Külliyenin tahrip edilmesinin kabul edilemez olduğunu belirten Harun Tavlı, “Muradiye, hem İslam hem de Türk tarihi için çok önemli bir yer. Buraya her yıl binlerce turist geliyor. Şehzade Mustafa Türbesi’ndeki çinilerin çalınması, Bursa’mızı, Osmanlı ve İslam tarihini zedeliyor. Kayıp çiniler bir an önce bulunmalı ve türbe eski ihtişamına kavuşturulmalı. Turistler burayı gezdikten sonra güzel duygularla ayrılmalı” dedi. – BURSA

Kültür Sanat Hırsızlık Muradiye 3-sayfa Kültür Güncel İznik bursa

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP