DOLAR 34,1026 0.24%
EURO 38,1457 0.1%
ALTIN 2.874,391,62
BITCOIN 21541790.38312%
İstanbul
23°

HAFİF YAĞMUR

05:18

SABAHA KALAN SÜRE

Muğla’da Ahmet Şenol’un Evinden Müze Çıktı
9 okunma

Muğla’da Ahmet Şenol’un Evinden Müze Çıktı

ABONE OL
Ağustos 30, 2024 10:48
Muğla’da Ahmet Şenol’un Evinden Müze Çıktı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Muğla’nın Milas ilçesinde yaşayan Ahmet Şenol (76), 25 yıllık gezilerinde topladığı 2 binden fazla ürünle evini adeta bir müzeye dönüştürdü. Türkiye’nin 81 ilini dolaşarak farklı bölgelerin kültürel mirasını biriktirdi. Şenol, bu koleksiyonu gelecek nesillere miras bırakma amacıyla ücretsiz olarak ziyarete açtı.

Emekli elektrik görevlisi olan Şenol, yıllardır Türkiye’nin dört bir yanını gezer ve her seyahatinden o bölgenin geleneksel yaşamına dair objeler, araç gereçler ve figürler getirirdi. Bu birikim, zamanla kendi evinde sergilemeyi düşündüğü bir koleksiyon haline geldi. Şenol, topladığı ürünleri kendi evini etnografya müzesine dönüştürerek sergilemeye başladı. Yaklaşık üç aydır ücretsiz olarak müze hizmeti veren Şenol, özellikle gençlere kültürel değerleri aktarmayı amaçlıyor.

‘KÜLTÜRLERİMİZİ GELECEK NESİLLERE AKTARMAK İSTİYORUM’

Şenol, müzesini kurarak Anadolu kültürünü gelecek nesillere aktarmanın önemine değiniyor. “Yaklaşık 70 metrekarelik bir alanı, raflarla birlikte 140 metrekareye çıkararak 25 yıldır topladığım halk kültürü örneklerini sergileme imkanı buldum. Milas ve Bodrum belediyelerinden destek talep ettim ancak uygun bir alan bulamadım. Bu nedenle kendi imkanlarımla koleksiyonumu sergileme kararı aldım. Bu yıl müzemizi açtık ve Milas İlçe Milli Eğitim Müdürümüz başta olmak üzere birçok sanatçı dostum müzemizi ziyaret etti. Okulların açılmasıyla birlikte Milli Eğitim Müdürlüğü öğrenciler için gezi programı düzenleyecek.” dedi.

‘TÜRKİYE’NİN HER KÖŞESİNİ GEZDİK’

Şenol, koleksiyonunu oluştururken Türkiye’nin her ilini gezdiğini ve her bölgenin kendine özgü kültürünü yansıtan objeler topladığını anlatıyor. “Hem folklorik ürünleri tanımak hem de kültürümüzü gelecek nesillere aktarmak için gençlere müzemizi gezdirerek koleksiyonumu anlatıyorum. Buraya gelmeleri ve ürünleri görmeleri benim için büyük bir mutluluk. Müzemizde ağırlıklı olarak Ankara evlerinde kullanılan aksesuarlara, tarımda kullanılan araç gereçlere ve Anadolu evlerinin geleneksel mobilyalarına yer verdik. Hakkari’den kıl çadırı, Gaziantep’ten bakır kazanlar, Yozgat’tan süpürge, Bolu’dan kaşıklar, İzmir’den nazar boncukları, Ankara’dan el sanatları ürünleri ve Konya’dan semazen figürleri gibi birçok değerli ürünü topladım. 2 binden fazla ürünü sergilemek için Eskişehir, Selçuk, Bodrum ve Milas’ta sergiler düzenledim. Ancak malzemeleri taşımanın zorluğu nedeniyle kendi evimde bir müze kurmayı tercih ettim. Bu benim için bir hobi. Ayrıca halk kültürü üzerine kitaplar yazıyorum ve derlemeler yapıyorum. Hatta sözlüğümüzün İngilizce çevirisini de yayınladık.” dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Kültür Sanat

Ahmet Şenol Milas Muğla Kültür Kültür Sanat Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Güvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.