DOLAR 34,0713 0.14%
EURO 38,0911 0.01%
ALTIN 2.835,570,24
BITCOIN 21487103.64535%
İstanbul
23°

HAFİF YAĞMUR

05:17

SABAHA KALAN SÜRE

Muğla’da 2 Bin 100 Yıllık Tapınak Yeniden İnşa Ediliyor
8 okunma

Muğla’da 2 Bin 100 Yıllık Tapınak Yeniden İnşa Ediliyor

ABONE OL
Eylül 11, 2024 07:48
Muğla’da 2 Bin 100 Yıllık Tapınak Yeniden İnşa Ediliyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Muğla’nın Yatağan ilçesinde yer alan ve 2 bin 100 yıllık geçmişe sahip Lagina Hekate Tapınağı, yeniden ayağa kaldırılıyor. Klasik mitolojide “yol ağızlarının, kapıların, gecenin, büyünün, cadılığın ve hayaletlerin tanrıçası” olarak bilinen Hekate’ye adanmış bu tapınak, Pagan inanışının merkezlerinden biri olarak kabul edilen 3 bin yıllık Lagina Hekate Kutsal Alanı’nda bulunuyor.

Lagina Hekate Tapınağı’nda yürütülen çalışmalar, tapınağın en kutsal yeri olan naos ve çevresindeki sütun sırasının üst yapısına ait bloklar ile ilgili. Arkeologlar, bu bloklar üzerinde yeniden kurulum çalışmaları gerçekleştiriyor.

Stratonikeia ve Lagina Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt, AA muhabirine verdiği demeçte, Lagina’da 12 ay boyunca kazı, restorasyon ve çizim çalışmalarını sürdürdüklerini açıkladı. Lagina’nın, yaklaşık 8,5 kilometre uzaklıktaki Stratonikeia Antik Kenti’nin iki önemli dini merkezinden biri olduğuna dikkat çeken Söğüt, antik dönemin önemli tanrıçalarından biri olan Hekate’ye adanan bir tapınağın Lagina’da bulunmasının, kutsal alanı daha da önemli kıldığını belirtti.

Söğüt, bu yılki çalışmaların kutsal alanda devam ettiğini vurgulayarak Lagina’nın antik dönemin en önemli merkezlerinden biri olduğunu ifade etti. Lagina’nın, Hekate’ye adanan antik dönemdeki en büyük kutsal alan ve tapınağın yer aldığı yer olduğunu belirten Söğüt, “Osmanlı döneminde Osman Hamdi Bey’in Batı Anadolu’da ilk kazı yaptığı yerlerden biri de burası. 1891-1892 yıllarında Osmanlı İmparatorluğu adına burada kazılar yapılmıştı. Şimdi biz de ara ara buradaki çalışmaları sürdürüyoruz. Tapınakta hem kazı hem çizim çalışmaları hem de tapınağın üst yapısıyla ilgili geçici anastylosis (Kazı sonucu ortaya çıkarılan bloklardan bir yapının, hiçbir yeni öğe eklenmeksizin eski biçiminde yeniden yapımı) çalışmalarını sürdürüyoruz. Böylesine önemli bir kültür merkezindeki süreci ve buraya dair antik mimariyi daha iyi anlamaya başlıyoruz,” dedi.

Söğüt, Lagina Hekate Tapınağı’nın yaklaşık 2 bin 100 yıl öncesine ait bloklarını buldukça yerlerine koyduklarını belirterek, “Hem tapınağın naosuna ait olan kısımda hem de onun etrafında ‘peristasis’ dediğimiz sütunların üzerine gelen yerlerde, üst yapıyla ilgili blokları aşamalar halinde yerleştiriyoruz,” diye ekledi. Tarihi alandaki çalışmaların Geleceğe Miras Projesi kapsamında sürdürüldüğünü vurgulayan Söğüt, gerçek anlamda geleceğe bir miras bıraktıklarını kaydetti.

Söğüt, yalnızca Lagina Hekate Kutsal Alanı’nı görmek için gelen özel bir grup ziyaretçisinin de olduğunu belirterek, çalışmaların ardından ziyaretçi sayısının artacağını sözlerine ekledi.

Kültür Sanat Bilal Söğüt Yatağan Kültür Güncel Söğüt

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP