DOLAR 34,1179 0.28%
EURO 38,1109 0.12%
ALTIN 2.875,141,64
BITCOIN 2144318-0.60707%
İstanbul
23°

HAFİF YAĞMUR

05:17

SABAHA KALAN SÜRE

Muğla Bodrum’da Kissebükü Antik Kenti’nde Kazı Çalışmaları Devam Ediyor
5 okunma

Muğla Bodrum’da Kissebükü Antik Kenti’nde Kazı Çalışmaları Devam Ediyor

ABONE OL
Ağustos 11, 2024 08:48
Muğla Bodrum’da Kissebükü Antik Kenti’nde Kazı Çalışmaları Devam Ediyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Muğla’nın Bodrum ilçesinde yer alan Kissebükü (Anastasiapolis) Antik Kenti, 5 yıldır süren kazılarla tarihini gün yüzüne çıkarıyor. Kıyı Karya’nın önemli antik kentleri Keramus ve Halikarnassus’un sahil kesiminde bulunan Kissebükü, erken Bizans dönemine ait bir yerleşim alanı olarak dikkat çekiyor.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hatice Özyurt Özcan önderliğinde 2019 yılında başlayan kazılar, antik kentin zenginliğini ortaya koyuyor. Bugüne kadar 3 kilise, bir vaftizhane, 2 hamam, konutlar, kamu yapıları, ticari yapılar, liman yapıları ve anıtsal mezarlar gün yüzüne çıkarıldı.

Bu yıl, kazılar kentin dini merkezine ve batı bölümündeki ticari yapılara odaklanmış durumda. 2023 yılında kamulaştırılan 8 dönümlük bir parsel, dini merkezin bulunduğu alanı kazı alanına dahil etti. Bu parseldeki vaftizhane ve kilisede “Geleceğe Miras Projesi” kapsamında kazılar devam ediyor.

Kentin batı bölümünde yer alan hamam mozaikleri ve vaftizhanedeki duvar resimleri, özenle koruma ve onarım çalışmalarıyla gelecek nesillere aktarılıyor.

Kazı Başkanı Doç. Dr. Hatice Özyurt Özcan, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, 5 yıllık kazılarda kentin hem denizden hem de kara yoluyla gelenlere görünür kılınması amacıyla çalışmalar yürütüldüğünü belirtti. Özcan, sahil kesimindeki yapıların büyük ölçüde tamamlandığını ve kazıların yanında koruma çalışmaları da yürüttüklerini ifade etti. “Bu eserleri gelecek nesillere daha iyi ve sağlam bir şekilde aktarabilmek için çalışıyoruz. Buraya yıllardır gelen insanlar, her seferinde yeni keşifleri görünce şaşırıyorlar. ‘Bu kadar kalıntı burada mıydı?’ diye soruyorlar.” dedi.

Kazılarda ortaya çıkan alanlar, hava fotoğrafçılığı teknikleri kullanılarak dronlarla da görüntüleniyor.

Bodrum Kültür Sanat Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP