DOLAR 34,0055 -0.19%
EURO 38,0709 0.38%
ALTIN 2.825,980,84
BITCOIN 21536914.95251%
İstanbul
23°

HAFİF YAĞMUR

05:16

SABAHA KALAN SÜRE

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi Ankara’ya geliyor: Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Sisi ne görüşecek? | Dış Haberler
  • 7/24 Haber izle
  • Gündem
  • Avrupa
  • Mısır Cumhurbaşkanı Sisi Ankara’ya geliyor: Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Sisi ne görüşecek? | Dış Haberler
12 okunma

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi Ankara’ya geliyor: Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Sisi ne görüşecek? | Dış Haberler

Türkiye, Gazze diplomasisini sürdürürken; Ankara, yarın önemli bir konuğu ağırlayacak. Mısır Cumhurbaşkanı Sisi'nin beklenen ziyareti gerçekleşecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan Sisi’yi Beştepe’de resmi törenle karşılayacak. Ziyaretin başlıca gündeminin Gazze olması beklenirken, iki ülke arasındaki Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi de toplanacak.

ABONE OL
Eylül 3, 2024 08:45
Mısır Cumhurbaşkanı Sisi Ankara’ya geliyor: Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Sisi ne görüşecek? | Dış Haberler
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi, Türkiye’ye ilk ziyaretini gerçekleştirecek. Sisi, 4 Eylül Çarşamba günü Türkiye’de olacak.

ANKARA-KAHİRE İLİŞKİLERİNDE YENİ BİR DÖNEM

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sisi’yi Beştepe’de resmi bir törenle karşılayacak. İki lider, Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi’nin toplantısına başkanlık edecek ve birçok alanda anlaşma imzalayacaklar. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 14 Şubat 2024’te Kahire’ye yaptığı ziyaret, Türkiye-Mısır ilişkilerinde yeni bir sayfa açmıştı. Bu ziyaret, 12 yıl sonra gerçekleştirilen ilk ziyaretti.

GAZZE SORUNU ÖNEMLİ BİR YERDE

Sisi’nin ziyaretinde Gazze sorunu ön planda olacak. İsrail’in saldırılarını durdurmak, bölgede ateşkes sağlamak ve Netanyahu hükümetinin yargılanması konusunda atılabilecek ortak adımlar görüşülecek. Filistin’in yanı sıra Libya, Sudan, Somali gibi bölgesel meselelerde de kalıcı istikrar, barış ve huzurun sağlanması için neler yapılabileceği ele alınacak.

EKONOMİ, TİCARET, ENERJİ VE EĞİTİM GÜNDEMDE

Türkiye-Mısır iş birliği, Gazze ile sınırlı kalmayacak. Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Toplantısında ilişkilerin ekonomik boyutu da masaya yatırılacak. İki ülke arasındaki 10 milyar dolarlık ticaret hacmi, 15 milyar dolara çıkarılmayı hedefliyor. Bu hedefe ulaşmak için atılacak adımlar görüşülecek. LNG, yenilenebilir enerji, madencilik, sağlık, turizm ve savunma sanayisi alanlarında iş birliği gündemde olacak. Kahire’deki Yunus Emre Enstitüsü’nde 20 bin öğrenci bulunuyor. Üniversiteler arası iş birliği, medya ve iletişim alanında çalışmaların artırılması da görüşülecek.

Mısır’daki havacılık fuarında sergilenen HÜRJET ile Türkiye’nin fuara katılımı, iki ülke arasındaki askeri ve diplomatik ilişkilerin güçlenmesi açısından önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Ziyaretin, siyasi ve askeri alanda bölgesel dengeleri etkilemesi bekleniyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP