DOLAR 34,0055 -0.19%
EURO 38,0709 0.38%
ALTIN 2.825,980,84
BITCOIN 21536914.95251%
İstanbul
23°

HAFİF YAĞMUR

05:16

SABAHA KALAN SÜRE

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi 4 Eylül'de Türkiye’ye geliyor | Dış Haberler
31 okunma

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi 4 Eylül'de Türkiye’ye geliyor | Dış Haberler

Türkiye, Gazze diplomasisini sürdürürken; önemli bir konuğu ağırlayacak. Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, beklenen ziyaretini 4 Eylül’de gerçekleştirecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan Sisi'yi Beştepe'de resmi törenle karşılayacak. Ziyaretin başlıca gündeminin Gazze olması beklenirken, iki ülke ilişkileri masaya yatırılacak. Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi de toplanacak.

ABONE OL
Ağustos 22, 2024 09:45
Mısır Cumhurbaşkanı Sisi 4 Eylül'de Türkiye’ye geliyor | Dış Haberler
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi, 4 Eylül tarihinde Türkiye’ye gerçekleştireceği ilk resmi ziyaretiyle iki ülke arasındaki ilişkileri yeni bir aşamaya taşımaya hazırlanıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sisi’yi Beştepe’de resmi bir törenle karşılayacak.

“BİRÇOK ALANDA ANLAŞMAYA İMZA ATILACAK”

İki lider, Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplantısında bir araya gelerek, çeşitli alanlarda iş birliğini güçlendirmeyi hedefleyen anlaşmalara imza atacaklar. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Şubat 2024’te Mısır’ın başkenti Kahire’ye yaptığı ziyaret, ilişkilerde yeni bir dönemin başlangıcı olmuştu. 12 yıllık bir aradan sonra gerçekleşen bu ziyaretin ardından, tüm gözler Sisi’nin iade ziyaretine çevrilmişti.

GÜNDEMDE GAZZE SORUNU

Görüşmelerde, İsrail’in saldırılarının durdurulması, bölgede kalıcı bir ateşkes sağlanması ve Netanyahu hükümetinin yargılanması konusunda atılabilecek ortak adımlar ele alınacak. Filistin’in yanı sıra Libya, Sudan, Somali gibi bölgesel konular da görüşülecek ve bu bölgelerde kalıcı istikrar, barış ve huzurun sağlanması için yapılabilecekler masaya yatırılacak. İki ülke arasındaki ticaret hacmini 10 milyar dolardan 15 milyar dolara çıkarma hedefiyle, bu hedefe ulaşmak için atılacak adımlar görüşülecek. Sisi’nin ziyareti sırasında, iş dünyasından isimlerin de Türkiye’ye geleceği bekleniyor.

LNG, yenilenebilir enerji, madencilik, sağlık, turizm ve savunma sanayi gibi çeşitli alanlarda iş birliği imkanları masada olacak. Kahire’deki Yunus Emre Enstitüsü’nde 20 bin öğrenciye eğitim veriliyor. Her iki ülke, üniversiteler arası iş birliğini, medya ve iletişim alanındaki çalışmaları geliştirmeyi amaçlayan çabalarını da görüşecek.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP