Mimar Sinan, Kayseri’nin Melikgazi ilçesi Ağırnas Mahallesi’nde doğup büyüyen, Osmanlı Devleti döneminde eşsiz eserler bırakan ünlü bir mimardır. Memleketi Kayseri’ye yaptığı Hacı Ahmet Paşa Camii, halk arasında “Kurşunlu Cami” olarak bilinir ve 451 yıldır ayakta durmaktadır.
Mimar Sinan, Anadolu’da cami, medrese, han, hamam ve köprü gibi birçok yapıya imzasını atmış, ancak Kayseri’ye toplamda 5 eser bırakmıştır. Bunlar arasında Gürcü Osman Paşa Cami, Gürcü Hamamı, Paşa Hamamı, Hüseyin Bey Hamamı ve Hacı Ahmet Paşa Cami yer almaktadır. Bu eserler uzun yıllar vatandaşlar tarafından kullanılmış, ancak zamanla yol genişletme ve meydan yapımı çalışmaları nedeniyle günümüze sadece Hacı Ahmet Paşa Camii ulaşabilmiştir.
Tarihçi Yazar Mustafa Cingil, Mimar Sinan’ın Kayseri’ye olan bağını vurgulayarak, “Mimar Sinan denince ilk akla gelen Kayserili oluşu, Kayseri denince Mimar Sinan akla gelir” diyor. Mimar Sinan’ın yaklaşık 84 cami, 57 medrese ve yüzlerce han, hamam, köprü inşa etmesine rağmen Osmanlı Devleti’nin Anadolu’ya pek eser bırakmadığını belirten Cingil, Kayseri’nin göbeğinde yer alan Gürcü Osman Paşa Camii’nin zamanla yok olduğunu ve bu caminin Mimar Sinan’ın en önemli eserlerinden biri olduğunu söylüyor.
‘ÖNCE TARİHE SONRA ESERLERE SAHİP ÇIKMAMIZ GEREKİYOR’
Cingil, Mimar Sinan’ın Kayseri’de günümüze ulaşan tek eserinin Kurşunlu Cami olduğunu belirtiyor: “Önünde bulunduğumuz yapı, Mimar Sinan’ın Kayseri’de kalan tek eseri. Asıl adı Hacı Ahmet Paşa Camii olan bu eser, halk arasında ‘Kurşunlu Cami’ olarak bilinir. Mimar Sinan’ın Kayseri’de toplam 2 cami ve 3 hamam olmak üzere 5 eseri vardı. Bu 5 eserden sadece Kurşunlu Cami ayakta kalabilmiştir. Tarihe ve eserlere sahip çıkmamız gerektiğini unutmamalıyız, çünkü bu ikisi birbirini tamamlar.”
Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
”
GÜNDEM
9 saat önceGÜNDEM
9 saat önceGÜNDEM
9 saat önceGENEL
9 saat önceGENEL
9 saat önceGENEL
9 saat önceGENEL
10 saat önce