DOLAR 34,1026 0.24%
EURO 38,1457 0.1%
ALTIN 2.874,391,62
BITCOIN 21563820.01575%
İstanbul
23°

AÇIK

05:19

SABAHA KALAN SÜRE

Mimar Sinan’ın Avas Su Kemeri Yaşam Vadisine Dönüşüyor
17 okunma

Mimar Sinan’ın Avas Su Kemeri Yaşam Vadisine Dönüşüyor

ABONE OL
Ağustos 22, 2024 10:49
Mimar Sinan’ın Avas Su Kemeri Yaşam Vadisine Dönüşüyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İstanbul’a su sağlamak amacıyla Mimar Sinan tarafından inşa edilen Avas Su Kemeri, Esenler Belediyesi’nin özverili çalışmaları sayesinde yeniden hayat buldu. Belediye, kemerin bulunduğu bölgeyi bir yaşam vadisine dönüştürme hedefiyle, su müzesi ve çocuk köyü gibi projeler geliştirdi.

Esenler’in simgesi haline gelen ve Süleymaniye su yolunun bir parçası olarak kabul edilen Avas Su Kemeri, 1559 yılından önce tamamlanmıştır. “Mimar Sinan’ın Esenler’e mührü” olarak anılan kemerin tarihi, kaynaklarda da yer almaktadır.

Yılanlı Kemer ve Kara Kemer gibi isimlerle de bilinen yapı, tarihsel haritalarda 12 kemerli olarak çizilmiş ve Mimar Sinan’ın diğer su kemerleriyle benzerlikler taşımaktadır. Osmanlı döneminde birkaç kez onarılan kemerin çevresi, 1970’lerden sonra inşa edilen binalarla dolmuş, tarihi yapı gözlerden uzak kalmıştır.

2009 yılında Esenler Belediyesi tarafından başlatılan restorasyon çalışmaları, kemeri eski ihtişamına kavuşturmuştur. Kemerin bitişiğindeki ve çevresindeki 100 konutun yıkılıp taşınmasıyla alan temizlenmiş, tarihi yapı yeniden gün yüzüne çıkmıştır.

Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu, AA muhabirine verdiği demeçte, geçmişte lojistik merkezi olarak kullanılan bölgenin Osmanlı döneminde önemli su yollarından biri olduğunu vurguladı. 2009 yılında göreve geldikten sonra metruk halde bulunan kemeri restore etme çalışmaları başlattıklarını belirten Göksu, “Çalışmalar sonucunda kemeri ortaya çıkardık. Kemerin çevresinde bulunan 100 konutun yıkılmasıyla alanı boşalttık. Şu anda oradan taşınan insanlar, kendi güvenli konutlarında yaşıyorlar.” dedi.

Göksu, kemeri restore ettikten sonra, tarihi ve kültürel yapıyı göz önünde bulundurarak alanı değerlendirmek için yeni projeler geliştirdiklerini belirtti. Hazırlanan projelerin Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kuruluna sunulduğunu ve onaylanması durumunda hemen çalışmalara başlayacaklarını söyledi.

Toplam proje alanının 50 bin metrekare olduğunu belirten Göksu, kemer vadisinin müze, çocuk köyü, okuma alanı ve cami gibi yapılarla kültürel bir havza haline dönüşeceğini ifade etti. Esenler’de suyun İstanbul’un farklı bölgelerine nasıl dağıtıldığını gösteren su terazilerinin de bulunduğunu belirten Göksu, şunları söyledi:

“Öncelikle burada bir su müzesi inşa edeceğiz. Müzenin yanı sıra çocuk köyü yapacağız. Su, çocuk, tarih, kültür buluşmasıyla hem su kemerinin bize kalan tarihi mirasını hatırlamak ve hatırlatmak hem de bu su ruhuna uygun projeyle burayı genişletiyoruz. Yani su kemeri su taşımıyor olsa da tarihi birikimi ile beraber kendi siluetini muhafaza etmiş olacak.”

Mimar Sinan istanbul Esenler Kemer Çocuk Kültür Kültür Sanat Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP