DOLAR 34,0812 0.18%
EURO 38,0752 0.01%
ALTIN 2.840,870,43
BITCOIN 21767252.89072%
İstanbul
21°

HAFİF YAĞMUR

12:47

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Mikroplastiklerin İnme ve Kalp Krizi Riskini Arttırdığı Ortaya Çıktı
8 okunma

Mikroplastiklerin İnme ve Kalp Krizi Riskini Arttırdığı Ortaya Çıktı

ABONE OL
Eylül 12, 2024 10:44
Mikroplastiklerin İnme ve Kalp Krizi Riskini Arttırdığı Ortaya Çıktı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Servet Altay, mikroplastiklerin insan vücuduna girerek inme ve kalp krizi riskini artırdığını açıkladı.

Prof. Dr. Altay, plastiklerin günlük yaşamda yaygın olarak kullanıldığını ve mikroplastiklerin besinler, solunum ve cilt yoluyla vücuda ulaştığını belirtti. Altay, “Yediğimiz yiyeceklerden içtiğimiz suya kadar her şeyde plastiklere maruz kalıyoruz, bu da endişe verici bir durum,” dedi.

Altay, şah damarlarında tıkanıklık yaşayan hastalarda yapılan bir araştırmanın sonuçlarına dikkat çekti. Bu araştırma, prestijli bir tıp dergisi olan New England Journal of Medicine’da yayınlandı. Araştırma, şah damarlarından alınan örneklerde polietilen ve polivinil klorür gibi mikroplastiklere rastlandığını gösterdi.

Altay, “Mikroplastiklerin inme, kalp krizi ve ölüm riskini artırdığı gözlendi. Şah damarlarında tıkanıklık olan 257 hastanın 150’sinde mikroplastik bulundu ve bu hastalarda, mikroplastik bulunmayan hastalara göre 4.5 kat daha fazla inme, kalp krizi ve ölüm riski görüldü,” dedi.

Altay, “Plastiklerin beyin damarlarına kadar ulaşabilmesi ve hastalıklara yol açması endişe verici. Denizlerin en derin yerlerinde ve Everest Dağı’nda bile plastikler bulunuyor. Şimdi de doğrudan sağlık sorunlarına yol açtığı kanıtlandı. Bu nedenle, hem bireysel hem de toplumsal olarak plastik kullanımını azaltmalı ve çevre koruma bilincinde olmalıyız,” şeklinde uyarıda bulundu.

edirne

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP