DOLAR 34,1026 0.24%
EURO 38,1457 0.1%
ALTIN 2.874,391,62
BITCOIN 21578790.48118%
İstanbul
23°

HAFİF YAĞMUR

05:18

SABAHA KALAN SÜRE

Mevsim geçişlerinde gün ışığına dikkat: Depresyona sebep olabilir
9 okunma

Mevsim geçişlerinde gün ışığına dikkat: Depresyona sebep olabilir

ABONE OL
Eylül 7, 2024 07:44
Mevsim geçişlerinde gün ışığına dikkat: Depresyona sebep olabilir
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Mevsim geçişlerinde gün ışığına dikkat: Ruh haliniz üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir.

Uzman Psikolog Arzu Hamurcu’nun görüşleri:

“Gün ışığının azalması, hormonlarda düşüşe neden olarak depresyona yol açabilir.”

“Duygu günlüğü tutmak, depresyonun geçici olduğunu anlamanıza yardımcı olabilir.”

KAYSERİ – Uzman Psikolog Arzu Hamurcu, yazdan kışa geçiş dönemlerinde kişilerde psikolojik belirtiler görülebileceğini belirtti. Hamurcu, “Gün ışığının azalması hormonlarda düşüşe yol açarak depresyona sebep olabilir” dedi.

Hamurcu, bu belirtilerin en önemli nedeninin gün ışığının azalması olduğunu vurguladı. “Yazın sıcak havaların yerini kışa ve soğuk havalara bırakmasıyla mevsimsel bir geçiş yaşanır. Bu geçiş, düşük enerji, halsizlik, odaklanma zorluğu, günlük aktivitelerde yavaşlama, ilgisizlik, iştah artışı veya kaybı, uyku düzensizliği gibi belirtilere yol açabilir. Bunların en büyük nedeni ise gün ışığının azalmasıdır. Melatonin ve serotonin hormonlarının az salgılanması, hormonlarımızı etkiler ve daha fazla uykuya ihtiyaç duyabiliriz. İştahımız azalabilir, ilgimizi kaybedebilir ve rutinlerimizi sürdürmekte zorlanabiliriz. Mevsimsel depresyon birçok kişide görülebilir ancak unutmayın ki, bu geçicidir. Genellikle 2-3 hafta sürer. Eğer belirtiler daha uzun süre devam ederse, bir uzmana veya doktora görünmek gerekir.” dedi.

Hamurcu, depresyon durumunda duygu günlüğü tutulmasını önererek, “Depresyonla başa çıkmak için evde ve dışarıda neler yapabileceğimizi düşünelim. En önemli noktalardan biri sosyal ve aktif kalmaktır. Rutinlerimize mümkün olduğunca geri dönmeli ve gün ışığından faydalanmalıyız. Güneşli alanlarda daha fazla vakit geçirmek, düzenli egzersiz yapmak, dengeli beslenmek ve uyku saatimizi düzenlemek mutluluğumuzu artırabilir ve depresyon riskini azaltabilir. Duygu günlüğü tutmak da çok yararlı bir tekniktir. Gün içinde hissettiğiniz duyguları bir deftere not edin. Bunu gün sonunda veya o anda küçük bir defter bulundurarak yapabilirsiniz. Önemli olan hissettiğiniz duyguyu ve neyin tetiklediğini yazıp daha sonra diğer duyguya geçmektir. Bu şekilde fark edeceksiniz ki, duygular geçicidir. Biz bir gökyüzüyüz, duygularımız ise hava durumudur. Hava durumuna teslim olmaktan ziyade, ona uyum sağlamayı öğrenmemiz gerekmektedir.” diye konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Sağlık

Depresyon Depresyon Sağlık Güncel

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP