DOLAR 34,2535 0.1%
EURO 37,1206 0.27%
ALTIN 3.015,680,80
BITCOIN 2304248-1.54606%
İstanbul
17°

PARÇALI BULUTLU

15:51

İKİNDİYE KALAN SÜRE

Mevsim Geçişlerinde Beyin Kanaması Riski Yüzde 10 Artıyor
4 okunma

Mevsim Geçişlerinde Beyin Kanaması Riski Yüzde 10 Artıyor

ABONE OL
Ekim 22, 2024 08:47
Mevsim Geçişlerinde Beyin Kanaması Riski Yüzde 10 Artıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi’nden Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Hakan Çakın, mevsim geçişlerinde beyin kanaması riskinin arttığına dikkat çekti. Çalışmalarına göre bu risk, özellikle sonbahar ve ilkbahar başlarında yüzde 10 artıyor.

Doç. Dr. Çakın, beyin kanamasının erkeklerde kadınlara göre daha sık görüldüğünü belirterek, “Anevrizmatik kanamalar, beyindeki atardamarların baloncuklaşması nedeniyle oluşur. Sigara kullanımı da bu baloncukların oluşumunda önemli bir rol oynar” dedi.

Doç. Dr. Çakın, genetik yatkınlığın da beyin kanaması riskini artırabileceğini söyledi. “Hipertansiyon, sigara ve yaşlılık gibi faktörler, özellikle mevsim geçişlerinde bu baloncuklar üzerinde etkili olur ve beyin kanamasına yol açabilir. Çocuklarda beyin kanaması nadir görülür. Ancak genetik anevrizma, özellikle Japonya ve Finlandiya’da çocuklarda daha sık görülebilir. Ülkemizde ise bu durum daha az sıklıkta görülür. 30-50 yaş aralığında hipertansiyon ve sigara kullanımı, beyin kanaması riskini artırır. Genç yaşta beyin kanaması geçiren kişilerde ise at nalı böbrek, diyaliz tedavisi görenler, tansiyon sorunları ve genetik hastalıklar etkili olabilir.” diye konuştu.

‘SİGARAYI BIRAKMALILAR’

Doç. Dr. Hakan Çakın, beyin kanamasının erken belirtiler gösterebileceğini vurguladı. “En önemli belirtilerden biri baş ağrısıdır. At nalı böbrek gibi hastalıkları olanlar kendilerini sık sık kontrol ettirmelidir. Diyaliz hastaları, beyin anevrizması riski açısından daha dikkatli olmalıdır. Ailesinde anevrizma öyküsü olan kişiler düzenli olarak doktora gitmelidir. Birden fazla anevrizma geçirmiş kişilerin birinci derece yakınları da mutlaka doktor kontrolünden geçmelidir. Erken teşhis, beyin kanaması gerçekleşmeden tedavi imkanı sunar. Bu da daha kolay ve etkili bir çözüm sağlar. Ne yazık ki beyin kanaması geçiren hastaların hastaneye ulaşması zor olabilir. En önemli önlem ise sigarayı bırakmaktır. Sigara, anevrizma cerrahisi geçirmiş veya geçirmemiş kişilerde beyin kanaması riskini artıran en önemli faktörlerden biridir.”

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Sağlık

Akdeniz Üniversitesi Baş Ağrısı Eğitim Sağlık

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP