Metro Türkiye, düzenlediği bir toplantıda çocukların okul başarısı üzerindeki beslenmenin etkisini ele aldı.
Toplantı, yeni eğitim-öğretim yılının başlangıcına denk getirilerek Marmara Bölgesi’ndeki eğitimcileri bir araya getirdi. Özellikle çocuklarda artan gıda hassasiyetleri ve güvenilir gıda erişimindeki zorluklar masaya yatırıldı.
Metro Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Taşcı Firuzbay, toplantıda yaptığı konuşmada, kaliteli ve güvenilir gıda erişimindeki azalmanın çocuklarda süt ve glüten gibi gıda alerjilerinin artmasına yol açtığını vurguladı.
“Güvenli gıda ulaşımının ve bilinçli beslenmenin ilk adımı, tükettiğimiz gıdanın izini sürmektir. Bu nedenle tüketicilere ‘Gıdaların izini sür, bilgiyle beslen’ diyoruz ve gıda okuryazarlığını artırmaya çalışıyoruz. Metro Türkiye olarak, 4 bine yakın üründe izlenebilirlik sunuyoruz. Etiketlerimizde yer alan QR kod sistemi sayesinde müşterilerimiz, ürünlerimizin rafa gelene kadar geçirdiği tüm sürecin dijital hikayesine erişebiliyorlar,” dedi Firuzbay.
Firuzbay, iyi beslenmenin temelinde gıdaların güvenilir kaynaklardan tedarik edilmesinin yattığını belirterek, “Metro Türkiye olarak, bir kaynağın güvenilir olmasının yanı sıra kendi topraklarımızın mahsulü olması, yerel ürünün sürdürülebilirliğini sağlama misyonumuz açısından çok önemli. Bu nedenle çocuklarımızın bu topraklarda yetişen meyve ve sebzeleri tanıması, nereden geldiğini bilmesi, coğrafi işaretli ürünleri öğrenip, portakalı Mersin kan portakalı, Finike portakalı olarak bilmesini de önemsiyoruz. Yerel ürünlere sahip çıkmak, mutfağımıza sahip çıkmak kadar değerli,” diye ekledi.
Toplantının moderatörlüğünü üstlenen yazar Ömür Kurt, çocukların hafızasında yemek kültürünün önemli bir yer tuttuğunu vurgulayarak Metro Türkiye’nin bu konuda üstlendiği sorumluluğun altını çizdi.
Beslenme Uzmanı ve Sürdürülebilir Yaşam Aktivisti Dilara Koçak, sağlıklı beslenme önerilerinde bulunarak şunları söyledi:
“Mevsiminde, yerel sebze ve meyve tüketimi, antioksidan içeriğiyle bağışıklık sistemine destek olurken, lif içeriğiyle de bağırsak dostu rol oynar. Kalsiyum dendiğinde ilk akla gelen süt ve yoğurt gibi alternatifler olsa da lahana, ıspanak, brokoli ve roka gibi yeşil yapraklı sebzeler, susam ve pekmez, fındık gibi yağlı tohumlar da kalsiyum içerir. Zihinsel sağlık dendiğinde Omega-3 akla gelmelidir. Çocuklarınıza haftada 2 kez balık tükettirmeye özen gösterin. Bitkisel Omega-3 kaynağı olan semizotu, ceviz gibi gıdalar da beslenme programınızda yer alsın. Yumurta geniş kullanım alanı olan bir besindir.
Gün içinde salatalara eklenebilir veya çorbalarınızın besleyici değerini artırmak için yumurta ile terbiye edebilirsiniz. Bitkisel protein kaynağı olan mercimek, nohut gibi baklagilleri de haftada en az 2-3 kez tüketmeye özen gösterin. Son önerim ise uyku. Uyku düzeni, çocukların ve gençlerin zihinsel ve fiziksel gelişiminde önemli rol oynar. Uyku esnasında vücutta stres hormonları azalırken, büyüme hormonu üretiminde artış gözlenir.”
Kaynak: AA / Ekonomi
GÜNDEM
1 saat önceGÜNDEM
1 saat önceGÜNDEM
1 saat önceGENEL
2 saat önceGENEL
2 saat önceGENEL
2 saat önceGENEL
2 saat önce