DOLAR 34,0866 0.2%
EURO 38,1171 0.11%
ALTIN 2.842,070,46
BITCOIN 21764263.27799%
İstanbul
21°

HAFİF YAĞMUR

12:47

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Merkez Bankası yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 38 olarak açıkladı
12 okunma

Merkez Bankası yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 38 olarak açıkladı

ABONE OL
Ağustos 13, 2024 09:39
Merkez Bankası yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 38 olarak açıkladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, yılın üçüncü enflasyon raporunu kamuoyuna açıkladı. Karahan, 2024, 2025 ve 2026 yıl sonu enflasyon tahminlerini değiştirmediklerini duyurdu. TCMB, bu yıl sonu için enflasyon tahminini yüzde 38’de sabitledi.

Karahan’ın sunumundan öne çıkan noktalar şunlardır: “Dezenflasyon süreci başladığını gözlemliyoruz. Kredi büyümesindeki yavaşlama da belirginleşti. Para politikamızda kararlı bir duruş sergiliyoruz, bu konuda bir değişiklik yok. Küresel büyümede sınırlı bir toparlanma eğilimi gözleniyor, bu da hizmetler sektörünün öncülüğünde gerçekleşiyor. Bazı gelişmiş ülkeler faiz indirimlerine başladı.

“2025’TE KÜRESEL BÜYÜMEDE GÖRÜLÜR BİR ARTIŞ BEKLENİYOR”

Enerji fiyatları son zamanlarda dalgalı bir seyir izledi. Küresel büyümede 2024’te sınırlı, 2025’te ise daha belirgin bir artış öngörülüyor. İkinci çeyrekte yurt içi talepte bir yavaşlama gözlemliyoruz. Sıkılaşma politikamızın ihtiyari harcamalar üzerinde etkisi belirgin. Üçüncü çeyreğe ilişkin öncü göstergeler iç talepteki normalleşmenin devam edeceğine işaret ediyor. Göstergeler ikinci çeyrekte çıktı açığının azaldığını gösteriyor. Bu gerilemenin üçüncü çeyrekte de devam etmesini bekliyoruz.

img

Türkiye’nin konuştuğu 18 yaşındaki saldırganla ilgili yeni detaylar

img

Volkan’dan Mourinho’ya şaşırtan öneri

img

Toptancının verdiği fiyata kızıp 600 ton ürünü bedava dağıttılar

Yurt içi talep ikinci çeyrekte enflasyonist seviyede, ancak yavaşlıyor. Sıkı politikalarımızın sonucu olarak iç talepte bir dengeleme süreci yaşanacak. Yıllık enflasyonla birlikte aylık enflasyon gelişmelerini yakından takip ediyoruz. Enflasyondaki yavaşlama eğilimi sürüyor. Temmuz ayında yönetilen ve yönlendirilen fiyat ayarlamaları nedeniyle enflasyonda geçici bir artış gözlemlendi. Bu ayarlamaların etkisini 1,4 puan olarak hesaplıyoruz. Hizmet enflasyonu yavaşlama gösterse de temel mallara göre hala yüksek. Atalet hizmet grubunda mal grubuna göre daha yüksek bir enflasyon var.

“YILLIK KİRA ENFLASYONUNDA DÜŞÜŞ GÖRÜLÜYOR”

Ana gruplar arasında kira enflasyonu hala yüksek seyrediyor. Yıllık kira enflasyonunda düşüş eğilimi görüyoruz. Temel mal grubunda sınırlı fiyat artışları gerçekleşti, hatta bazı ürünlerde fiyat düşüşleri gördük. Enflasyon beklentilerinin tahmin aralığına yaklaşması oldukça önemli. Tüketicilerin enflasyon beklentileri piyasa katılımcılarına göre daha yüksek. Manşet enflasyondaki düşüşle birlikte tüm sektör beklentileri gerileyecek.

Önümüzdeki dönemde diğer para piyasalarında işlemlere başlayarak likidite fazlasını sterilize edeceğiz. Mevduat faizlerinde enflasyon ve kur beklentileri etkili oluyor. Mevduat faizleri TL’ye geçişi sağlayacak seviyede kalacak. Yabancı kredi sınırlamasının etkisiyle büyüme yavaşladı. TL mevduatların payı yıl sonu hedefini aştı.

“ENFLASYON TAHMİNLERİNDE DEĞİŞİKLİK YOK”

Sermaye girişleri jeopolitik gelişmelere bağlı olarak oynaklık gösterebilir. 2024 gıda enflasyonu tahmini yüzde 35,5’te sabit kaldı. 2024-2025 ve 2026 tahminlerinde bir değişiklik yapmadık. 2024 yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 38’de kaldı. 2025 yıl sonu tahmini yüzde 14, 2026 yıl sonu tahmini yüzde 9 olarak korundu. Enflasyon yılın geri kalanında istikrarlı olarak gerileyecek. Sıkı duruşumuz fiyat istikrarı sağlanana kadar devam edecek.”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP