DOLAR 34,1716 0.16%
EURO 38,0916 -0.22%
ALTIN 2.923,500,32
BITCOIN 2159010-0.71644%
İstanbul
23°

AÇIK

05:23

SABAHA KALAN SÜRE

Menendez Kardeşlerin Cinayeti: Netflix Dizisinde Tartışmalı Anlatım
7 okunma

Menendez Kardeşlerin Cinayeti: Netflix Dizisinde Tartışmalı Anlatım

ABONE OL
Eylül 25, 2024 08:48
Menendez Kardeşlerin Cinayeti: Netflix Dizisinde Tartışmalı Anlatım
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Netflix’in yeni dizisi “Canavarlar: Lyle ve Erik Menendez Hikayesi”, 1989 yılında anne ve babalarını öldürmekle suçlanan iki kardeşin hikayesini konu alıyor. Dizi, halen cezaevinde bulunan Erik Menendez’in tepkisini çekti.

Geçtiğimiz hafta yayına giren dizi, birçok ülkede en çok izlenen yapımlar arasına girdi. Dizi, 20 Ağustos 1989’da Beverly Hills’teki malikanelerinde öldürülen Jose ve Kitty Menendez’in cinayetiyle ilgili olarak iki kardeşin mahkeme sürecinin detayına iniyor.

Olay tarihinde 21 ve 18 yaşında olan Lyle ve Erik Menendez, polis sorgusunda ebeveynlerini eve geldiklerinde ölü bulduklarını iddia etmişti. Mahkemede ise yıllarca fiziksel, duygusal ve cinsel tacize uğradıklarını öne sürdüler ve cinayetlerin meşru müdafaa olduğunu iddia ettiler.

Menendez kardeşler, babalarının kendilerini öldürmekle tehdit ettiğini ve bu yüzden cinayeti işlediklerini savunurken, savcılık ise kardeşlerin yüklü mirasa ulaşmak için ebeveynlerini öldürdüklerini iddia etti.

1996 yılında birinci derece cinayet suçundan mahkum olan kardeşler, şartlı tahliye imkanı olmaksızın müebbet hapse mahkum edildi. Netflix’in dizisi, kardeşlerin ebeveynlerini öldürmelerine neden olan olayları ve mahkeme sürecini ele alıyor. Dizi ayrıca ebeveynlerin bakış açısından da olayları göstermeye çalışıyor.

Dizi nasıl tepkiler aldı?

Monsters, 19 Eylül Perşembe günü yayınlandı ve Netflix’in en çok izlenen yapımları arasına girdi. Ancak dizi eleştirmenler tarafından pek beğenilmedi. Guardian’dan Jesse Hassenger, diziye iki yıldız vererek “yorucu ve tekrara düşen” olarak nitelendirdi.

IndieWire’dan Ben Travers, dizinin yavaş akışını vurgulayarak “zor izleniyor” yorumunu yaptı. Variety’den Aramide Tinubu da benzer şekilde, “Sürükleyici bir konuya ve olağanüstü oyunculuk performanslarına rağmen, dizi ne olmak istediğine dair hiçbir fikre sahip değil. Bu nedenle, sadece tarifi güç tacizlerin ve korkunç suçların yeniden anlatılmasına dönüşüyor” dedi.

Telegraph’tan Ed Power ise daha sert bir eleştiri yaparak “Bu, çok kötü bir zevkle bir araya getirilmiş bir saçmalık” yorumunda bulundu.

Dizi, kardeşleri canlandıran Cooper Koch ve Nicholas Alexander Chavez’in yanı sıra babayı canlandıran Javier Bardem ve anneyi canlandıran Chloe Sevigny’nin oyunculuklarını içeriyor.

‘Korkunç ve apaçık yalanlar’

53 ve 56 yaşında olan Erik ve Lyle Menendez, 28 yıldır California’nın San Diego kentinde hapisteler. Diziyle ilgili olarak eşinin X hesabından bir yorum yapan Erik Menendez, seriyi “üzücü bir iftira” olarak nitelendirdi.

Uzun paylaşımında şunları söyledi: “Yalanları ve Lyle’a çizilen karakter profilini geride bıraktığımızı sanıyordum. Dizide korkunç ve apaçık yalanlar üzerinden Lyle’ın bir karikatürü yaratılmış. Bunu bilerek yapıldığını düşünüyorum. Büyük üzüntüyle söylüyorum ki, yönetmen Ryan Murphy’nin kötü niyetli olmadan hayatlarımızı bu kadar yanlış bir şekilde anlatmış olabileceğine inanmıyorum. Netflix’in suçumuzun sebebi olan trajedileri dürüst olmayan bir şekilde tasvir etmesinin, yaşadığımız acıya ilişkin gerçeklerin önüne bir set daha çektiğini bilmek beni üzüyor.”

Erik Menendez ayrıca, hüküm giydikleri davada savcılığın, “erkeklerin tecavüz travmasını kadınlardan farklı yaşadığına dair bir inanç” içinde hareket ettiğini iddia etti.

Yönetmen ne yanıt veriyor?

Entertainment Tonight’a konuşan dizinin yapımcısı ve yönetmeni Ryan Murphy, şunları söyledi: “Seriyi izlemeden bir açıklama yapmış olması ilginç bence. Eğer söz konusu sizin hayatınızda bunu ekranda görmek gerçekten zor. İlginç bulduğum şey, yaptığı paylaşımda, dizinin yüzde 60-65’inin taciz dahil onların iddia ettikleri etrafında dönüyor olmasına değinmemiş olması. Onlara duyulma fırsatı verdik. Ebeveynlerin bakış açısından da olayları göstermenin önemli olduğunu düşündüğünü söyleyen Murphy, “Dört kişi vardı, iki kişi öldü, peki ebeveynler ne olacak? Hikaye anlatıcıları olarak, onların bakış açısını da yansıtmaya çalışmak gibi bir yükümlülüğümüz vardı ve yaptığımız araştırmayla bunu da ekrana getirdik” dedi.

BBC

Kültür Sanat 3-sayfa Cinayet Mahkeme Dünya Dizi Suç

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP