DOLAR 34,1243 -0.11%
EURO 37,0566 -0.26%
ALTIN 2.953,210,57
BITCOIN 2285243-1.39412%
İstanbul
14°

HAFİF YAĞMUR

05:46

SABAHA KALAN SÜRE

Meme Kanseri Farkındalık Ayı: Erkeklerde Farkındalık Yetersiz
8 okunma

Meme Kanseri Farkındalık Ayı: Erkeklerde Farkındalık Yetersiz

ABONE OL
Ekim 16, 2024 10:44
Meme Kanseri Farkındalık Ayı: Erkeklerde Farkındalık Yetersiz
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı’ndan Meme ve Endokrin Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Sibel Özkan Gürdal, erkeklerde meme kanseri farkındalığının yetersiz olduğuna dikkat çekti. Gürdal, “Erkekler meme kanseri olma ihtimalini pek düşünmüyorlar. Oysa erkeklerde de meme kanseri görülebiliyor, az da olsa. Eskiden yüzde 1-2 oranında görülüyordu, günümüzde bu oran yüzde 20-25’lere ulaştı” dedi.

Gürdal, 1-31 Ekim tarihlerini kapsayan “Meme Kanseri Farkındalık Ayı” etkinlikleri kapsamında gazetecilere açıklamalarda bulundu. “Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanser, bu çok önemli. Ama bence daha önemlisi taranabilen bir kanser türü” diyen Gürdal, taramanın önemini vurguladı. “Rahim ağzı kanseri ve kalın bağırsak kanseri gibi meme kanseri de taranabilen kanserlerdir. Şikayetiniz olmasa bile taramalar için doktora gidin, mamografi çektirin. Erken teşhis çok önemli çünkü evre 0 ve 1 düzeyinde yakalanan meme kanseri, yüzde 99-100 yaşam oranına sahip. Şikayetiniz varken bile doktora gitmeyen kişiler var, bu gerçekten üzücü” şeklinde konuştu.

‘EN GÜZEL FARKINDALIĞI MİLLETVEKİLİ GERÇEKLEŞTİRDİ’

Gürdal, bu ayın en etkileyici farkındalık etkinliğini Tekirdağ CHP Milletvekili Nurten Yontar’ın gerçekleştirdiğini belirtti. “Ülkemizde meme kanseri farkındalık etkinlikleri için en önemli, en cesur ve en yürekli hareketi ilimiz milletvekili Sayın Nurten Yontar gerçekleştirdi. Kendisi mecliste kişisel deneyimlerini paylaşarak ve perukunu çıkararak bu konuya dikkat çekti. Bu çok önemli ve etkili bir farkındalık etkinliğiydi” dedi.

‘ERKEKLERDE FARKINDALIK YOK’

Gürdal, erkeklerin meme kanseri olma ihtimalini göz ardı etmelerinin ciddi sonuçlara yol açtığını vurguladı. “Erkeklerde bu kanser türüne yakalanma ihtimali var ancak erkekler bunu düşünmüyorlar. Kadınlar ellerinde bir kitle hissettiklerinde hemen doktora giderler, kanser olabileceğini düşünürler. Erkekler ise kitleye yağ bezesi veya kist olarak bakarlar, kanser olabileceklerini düşünmezler. Bu nedenle erkeklerde meme kanseri genellikle evre 2 ve 3’te teşhis ediliyor. Evre 0 veya 1’de teşhis edilse kurtulma oranları daha yüksek olurdu” dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Sağlık

Meme Kanseri Sibel Özkan Tekirdağ Sağlık Yaşam

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP