DOLAR 34,0004 -0.19%
EURO 38,0601 0.39%
ALTIN 2.829,160,95
BITCOIN 21606284.82828%
İstanbul
23°

HAFİF YAĞMUR

05:16

SABAHA KALAN SÜRE

Meksika’nın bağımsızlığının 214. yıl dönümü Ankara’da kutlandı
8 okunma

Meksika’nın bağımsızlığının 214. yıl dönümü Ankara’da kutlandı

ABONE OL
Eylül 13, 2024 08:56
Meksika’nın bağımsızlığının 214. yıl dönümü Ankara’da kutlandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ankara’da düzenlenen görkemli bir resepsiyonla Meksika’nın bağımsızlığının 214. yıl dönümü kutlandı.

Meksika’nın Ankara Büyükelçisi Jose Luis Martinez y Hernandez’in ev sahipliğinde gerçekleşen resepsiyona, Türkiye’nin önde gelen isimleri katıldı. Dışişleri Bakan Yardımcısı Ayşe Berris Ekinci, Dışişleri Bakanlığı Latin Amerika İkili İlişkiler Genel Müdürü Büyükelçi Yaprak Balkan, Milli Savunma Bakanlığı Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ziya Cemal Kadıoğlu ve sayısız davetli, bu özel gecede bir araya geldi.

Bakan Yardımcısı Ekinci, yaptığı konuşmada, Meksika’nın bu önemli gününü kutlamaktan duyduğu mutluluğu ve onuru dile getirdi. “Bu yıl Meksika’da gerçekleştirilen başkanlık ve genel seçimlerin başarıyla sonuçlandığını gördük. Yeni seçilen hükümetle yakın iş birliği içinde olacağımıza inanıyoruz.” dedi.

Ekinci, Türkiye ve Meksika’nın kadim medeniyetlere ve zengin kültürlere ev sahipliği yaptığını ve bu ortak mirasın, küresel konularda benzer görüşleri paylaşmalarına yol açtığını vurguladı.

2013 yılından beri stratejik ortak olan iki ülke, siyasi, ekonomik, kültürel ve kalkınma alanlarında güçlü bir iş birliği içinde bulunuyor. Ekinci, “Türkiye ile Meksika arasındaki sağlam iş birliği ve ortak değerler, iki ülkeyi hem ikili hem de çok taraflı ilişkilerde mükemmel ortaklar haline getiriyor. G20 ve MIKTA üyesi olarak iş birliğimiz, dünyanın en acil ihtiyaç duyduğu dönemde geniş bir uluslararası alana yayılıyor.” diye belirtti.

Ekinci, 2023 yılında iki ülke arasındaki ticaret hacminin yaklaşık 2,5 milyar dolara ulaştığını ve Meksika’nın bu rakamlarla Latin Amerika ve Karayipler bölgesindeki en büyük ikinci ticaret ortağı konumuna yükseldiğini açıkladı.

Üst düzey ziyaretlerin devam etmesinin iki ülke arasındaki ilişkileri daha da güçlendireceğine dikkat çeken Ekinci, “Artık mesafeyi engel olarak görmüyoruz. Tam tersine, mesafe bize daha çok çalışmak, keşfetmek ve daha iyiye ulaşmak için motivasyon sağlıyor.” dedi.

Ekinci, Türkçe dil kurslarına ve 2022 yılında Meksika’da açılan Yunus Emre Türk Kültür Merkezi’ndeki kültürel etkinliklere gösterilen yoğun ilgiyi, iki halk arasındaki dostane bağların bir yansıması olarak değerlendirdi. Turizm rakamlarının da bu dostluğu somut bir şekilde gösterdiğini sözlerine ekledi.

“Her iki ülke de farklı coğrafi bölgeler arasında köprü görevi görüyor.”

Büyükelçi Hernandez de resepsiyona katılan misafirlere teşekkür ederek, “Önemli bir ülke ve iyi bir dostumuz olan Türkiye’de bu kutlamayı yönetmek benim için büyük bir onurdur.” dedi.

Meksika ve Türkiye’nin birçok açıdan güçlü bir bağa sahip olduğunu vurgulayan Hernandez, “Dünya Turizm Örgütü’ne göre en çok ziyaret edilen ilk 10 ülke arasındayız ve G20, OECD ve MIKTA’nın üyesiyiz.” diye belirtti.

Hernandez, iki ülkenin uluslararası hukuka ve çok taraflılığa saygıyı teşvik ettiğini hatırlatarak, “Her iki ülke de farklı coğrafi bölgeler arasında köprü görevi görüyor ve uluslararası barışa olan güçlü bağlılığını sürdürüyor.” dedi.

Hernandez, Şubat ayında Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın Meksika’yı ziyaret ettiğini ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş’un da MIKTA’nın Parlamento Başkanları Toplantısı’na katılımı sırasında Meksika tarafından ağırlandığını belirtti. Ayrıca, Meksika Turizm Bakanı Miguel Torruco’nun bu yıl iki kez İstanbul’u ziyaret ettiğini söyledi.

Hernandez, Meksika Deniz Kuvvetleri’nin Yelkenli Eğitim Gemisi “Cuauhtemoc”un Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılını kutlamak üzere İstanbul’a geldiğini ve ülkesinin 6 Şubat 2023’teki Kahramanmaraş merkezli depremlerde 200’den fazla kişiden oluşan kurtarma ekibi ve insani yardım gönderdiğini hatırlattı.

Konuşmaların ardından geleneksel Meksika dansı gösterisi sunuldu ve misafirlere lezzetli yemekler ikram edildi.

Diplomasi Politika Türkiye ankara Güncel Ekinci

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP