DOLAR 34,1657 0.08%
EURO 38,2175 -0.21%
ALTIN 2.917,95-0,51
BITCOIN 22465080.36072%
İstanbul
23°

AÇIK

16:19

İKİNDİYE KALAN SÜRE

Mehmet Şimşek: Türkiye-Çin Ekonomik İlişkileri Güçleniyor
7 okunma

Mehmet Şimşek: Türkiye-Çin Ekonomik İlişkileri Güçleniyor

ABONE OL
Eylül 28, 2024 07:57
Mehmet Şimşek: Türkiye-Çin Ekonomik İlişkileri Güçleniyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yakın zamanda Çin’i ziyaret edeceğini duyurarak Türkiye-Çin Hükümetlerarası İşbirliği Komitesi Eşbaşkanı olarak iki ülke arasındaki ekonomik ve siyasi bağları güçlendirmeyi hedeflediğini belirtti.

Bakan Şimşek, Çin’in Ankara Büyükelçiliğinin düzenlediği resepsiyona katılarak Çin’in 75. kuruluş yıl dönümünü kutladı ve Çin Hükümeti’ne ve halkına tebriklerini iletti.

Türkiye ve Çin’in uzun yıllardır süregelen ilişkilerine değinen Şimşek, iki ülkenin kültürel bağlarını ve kadim medeniyet geçmişlerini vurgulayarak bugünkü dostluk ve işbirliğinin sağlam temeller üzerine kurulduğunu ifade etti.

Çin’in Türkiye’nin Asya’daki en büyük ticaret ortağı ve dünyadaki üçüncü büyük ticaret ortağı olduğunu belirten Şimşek, geçen yıl 48 milyar doları aşan ikili ticaretin daha dengeli bir şekilde ilerlemesi için çaba gösterdiklerini belirtti. Çinli yatırımcıların ülkeye olan artan ilgisini memnuniyetle karşıladığını ve işbirliğinin farklı alanlarda daha da güçlenmesini umduğunu ekledi.

Şimşek, Türkiye ve Çin olarak, İpek Yolu’nun canlandırılması amacıyla Orta Koridor ile Kuşak ve Yol Projesi’ni uyumlaştırmak için çalıştıklarını vurgulayarak bu durumun bölgesel ticaretin ve küresel tedarik zincirlerinin gelişimine katkı sağlayacağını belirtti.

Şimşek, iki ülke arasındaki işbirliğinin yapay zekâ, yeni teknolojiler, yeşil enerji, sürdürülebilir tarım ve finans gibi alanlarda da önem taşıdığını belirterek Yeniden Asya Girişimimiz kapsamında Çin ile ilişkilerini daha da ileri taşıma kararlılığında olduklarını ifade etti. Konuşmasını Çince “Dostluğumuz sonsuza kadar sürsün.” diyerek tamamladı.

Uluslararası İlişkiler Mehmet Şimşek Dış Politika Teknoloji Politika Ekonomi Türkiye Ulaşım Enerji ankara

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Güvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.