DOLAR 34,1657 0.08%
EURO 38,2175 -0.21%
ALTIN 2.917,95-0,51
BITCOIN 22612691.97189%
İstanbul
23°

AÇIK

13:00

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

MEB, amacı dışında faaliyet gösteren kurslar için harekete geçti
6 okunma

MEB, amacı dışında faaliyet gösteren kurslar için harekete geçti

ABONE OL
Eylül 27, 2024 09:47
MEB, amacı dışında faaliyet gösteren kurslar için harekete geçti
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), resmi izni “kişisel gelişim kursu” olarak alan ancak öğrencileri lise ve üniversite sınavlarına hazırladığını iddia eden kursları hedef alan bir kapatma işlemi başlattı. Bu kursların amacı dışında faaliyet gösterdiği gerekçesiyle işlem başlatıldı.

81 İLE YAZILI BİLDİRİ

Bakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, resmi izinlerine rağmen öğrencileri lise ve üniversite sınavlarına hazırladığını iddia eden kişisel gelişim kursları hakkında şikayetler alındı. Bunun üzerine Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Fethullah Güner imzasıyla 81 il Valiliğine bir yazı gönderildi. Bu yazı, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nda eğitim ve öğretim faaliyetlerinin devlet denetimi altında yürütülmesi gerektiğini ve resmi, özel veya gönüllü her türlü kuruluşun eğitim faaliyetlerinin Milli Eğitim Bakanlığı’nın denetimine tabi olduğunu hatırlatarak, 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu’ndaki ilgili maddelere dikkat çekiyor.

Yazıda, kanunda açıkça tanımlanan “çeşitli kurslar”, “özel öğretim kursu” ve “sosyal etkinlik ve gelişim merkezleri”nin kurum açma izinleri doğrultusunda faaliyet göstermesi gerektiği ve kursiyer kayıtlarının buna göre yapılması gerektiği vurgulanıyor. Farklı bir kurum türünde faaliyet göstermek isteyenlerin gerekli şartları yerine getirerek dönüşmesi gerektiği ve aksi takdirde kurum açma iznini amacı dışında kullandığı tespit edilen kurumların iş yeri açma ve çalışma ruhsatlarının kanun hükümleri doğrultusunda iptal edileceği bildiriliyor.

ÇALIŞMA RUHSATLARI İPTAL EDİLECEK

“Özel öğretim kursları”, “sosyal etkinlik ve gelişim merkezleri” ve “çeşitli kurslar” kapsamında faaliyet gösteren kişisel gelişim kurslarının faaliyetleri hakkında valiliklerce gerekli denetim ve takibin hassasiyetle yapılması isteniyor. Ayrıca yazı, kurum açma iznini amacı dışında kullanan kurumlara karşı 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu’nun “Kurum açma izni verilen kurumlardan iki yıl içerisinde faaliyete başlamayan, faaliyete başladıktan sonra yönetmelikte belirtilen süreden daha fazla izinsiz ara veren veya söz konusu izni amacı dışında kullandığı tespit edilen kurumların kurum açma izni ve iş yeri açma ve çalışma ruhsatı iptal edilir.” hükmü doğrultusunda işlem yapılması gerektiğini belirtiyor.

Öte yandan, amacı dışında faaliyet gösteren kişisel gelişim kurslarına ek olarak, amacına uygun davranmayan ve seviyesine uygun kayıt almayan sosyal etkinlik ve gelişim merkezleri ile özel öğretim kurslarının da faaliyetlerine son verilecek.

Kaynak: AA / Selma Kasap – Güncel

Kişisel Gelişim

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP