ABD’de McDonald’s’ın “Quarter Pounder” hamburgerleri ile bağlantılı Escherichia coli (E.coli) salgınıyla ilgili vaka sayısı 75’e ulaştı. Bu durum, hamburger zincirini bir gıda skandalının merkezine çekti.
ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), vakaların 22’sinin hastaneye yatış gerektirdiğini duyurdu. E.coli bakterisi Colorado, Kansas, Utah, Wyoming, Iowa, Missouri, Montana, Nebraska, New Mexico, Oregon, Wisconsin, Washington ve Michigan gibi 13 eyalette tespit edildi.
ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) daha önce 49 vakadan birinin ölümcül olduğunu açıklamıştı. Vaka sayısı artarken, yetkililer salgına neden olan gıda maddesini belirlemek için çalışmalarını sürdürüyor. Kıyılmış soğan ve dana köfte, şüpheli maddeler arasında yer alıyor.
Bakteri genellikle tüketiminden 3-4 gün sonra belirtiler gösteriyor ve çoğu kişi bir hafta içinde iyileşiyor. Ancak yetkililer, 38.8 derece üzeri yüksek ateş, 3 günden uzun süren ishal veya kanlı ishal, kusma, ağız ve boğaz kuruluğu ve ayağa kalkarken baş dönmesi gibi belirtiler yaşayanları tıbbi yardım almaları konusunda uyarıyor.
E.coli bakterileri, insan ve hayvan bağırsaklarında doğal olarak bulunabilir. Ancak “Enterohaemorrhagic Escherichia coli (EHEC)” gibi bazı alt türleri, yaşamı tehdit eden hastalıklara neden olabilir. E.coli, genellikle yeterince pişirilmemiş veya çiğ etlerden, süt ve süt ürünlerinden ve iyi temizlenmemiş sebze ve meyvelerden bulaşır.
GENEL
12 saat önceGENEL
12 saat önceGENEL
12 saat önceGENEL
12 saat önceGENEL
12 saat önceGÜNDEM
13 saat önceGÜNDEM
13 saat önce