Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), maymun çiçeği (mpox) virüsünün Afrika’da hızla yayılması ve vakaların tehlikeli bir şekilde artması nedeniyle Uluslararası Sağlık Tüzüğü Acil Durum Komitesi’ni acil olarak topladı. DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, virüsün yayılımı ve uluslararası bir acil durum ilan edilip edilmemesi konusunda görüşmek için bu toplantının gerçekleştiğini belirtti. Maymun çiçeği virüsünün ölümcül olup olmadığı ve ölüm oranı merak ediliyor.
Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (Africa CDC) dün yaptığı açıklamada halk sağlığı açısından acil durum ilan ettiğini duyurdu. DSÖ ise mpox virüsünün yayılımını ve olası bir uluslararası acil durumu değerlendirmek için bugün acil bir toplantı düzenledi. Yapılan açıklamada, şu ana kadar 14.000’den fazla vaka ve 524 ölüm bildirildiği kaydedildi.
DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, açıklamasında şunları söyledi: “Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde on yıldan uzun bir süredir mpox vakaları bildiriliyor ve bildirilen vaka sayısı her yıl istikrarlı bir şekilde artıyor. Geçen yıl bildirilen vaka sayısı önemli ölçüde arttı ve bu yıl şimdiden geçen yılın toplamını aşarak 14.000’den fazla vaka ve 524 ölüme ulaştı. Özellikle cinsel ağlar yoluyla yayıldığı görülen 1b sınıfının tespiti büyük endişe yaratıyor ve bu Acil Durum Komitesi’nin toplanması için ana nedenlerden biri bu. Geçen ay, Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin komşu ülkelerinden ve daha önce mpox vakaları bildirmemiş dört ülkeden (Burundi, Kenya, Ruanda ve Uganda) yaklaşık 90 klad 1b vakası bildirildi.”
DSÖ, salgının etkenlerini anlamak ve bunların üstesinden gelmek için etkilenen ülkelerin hükümetleriyle, Afrika CDC’si ile, STK’lar, sivil toplum ve diğer ortaklarla birlikte çalışıyor. DSÖ, sürveyans, hazırlık ve müdahale faaliyetlerini desteklemek için başlangıçta 15 milyon ABD Doları gerektiren bölgesel bir müdahale planı geliştirdi. Bu müdahaleyi finanse etmek için DSÖ Acil Durumlar Acil Durum Fonu’ndan 1,45 milyon ABD Doları ayırdı ve önümüzdeki günlerde daha fazla fon sağlamayı planlıyor. Ayrıca DSÖ, bağışçılardan müdahale planının geri kalanını finanse etmeleri için çağrıda bulundu.
Acil durum toplantısında virüs için aşı çalışmaları ve temini konusuna da değinildi. “Bildiğiniz gibi, mpox için iki aşı, DSÖ’nün Bağışıklama Konusunda Stratejik Danışma Uzmanları Grubu tarafından tavsiye ediliyor ve DSÖ listesinde yer alan ulusal düzenleyici otoriteler tarafından da onaylandı (Nijerya ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti dahil). Geçen hafta, henüz kendi ulusal düzenleyici onayını vermemiş olan düşük gelirli ülkeler için aşı erişimini hızlandırmak amacıyla mpox aşıları için Acil Kullanım Listesi sürecini başlattım. Acil Durum Kullanım Listesi ayrıca Gavi ve UNICEF gibi ortakların dağıtım için aşı tedarik etmesini de mümkün kılıyor. DSÖ, aşı bağışları konusunda bizimle birlikte çalıştıkları için Üye Devletlere ve aşı üreticilerine minnettar. Teşhis, aşı, klinik bakım malzemeleri ve diğer araçlara adil erişimi kolaylaştırmak için tüm ortaklarımızla birlikte çalışıyoruz. Doğu ve orta Afrika’da yayılan salgının ve Afrika içinde ve dışında uluslararası yayılma potansiyelinin ışığında, salgının uluslararası önemi haiz bir halk sağlığı acil durumunu temsil edip etmediği konusunda bana tavsiyelerde bulunmak üzere Uluslararası Sağlık Tüzüğü kapsamındaki bu Acil Durum Komitesi’ni topladım.
Geçen yıl önceki mpox PHEIC’in sona erdiğini ilan ettiğimde, UST kapsamında önümüzdeki hafta sona erecek olan daimi tavsiyelerde bulundum. Ülkelerin kronik mpox riskine yanıt vermelerini desteklemek amacıyla bu sözleşmeleri bir yıl daha uzatmaya karar verdim.” açıklaması yapıldı.
Mpox virüsü, fiziksel temas ve enfekte olmuş hayvanlardan bulaşıyor. Enfekte olmuş hayvanların vücut döküntülerine dokunmak, bu döküntülerin bulaştığı giysileri, çarşafları, havluları ve benzeri eşyaları kullanmak ve vücut sıvılarıyla temas etmek en önemli bulaşma yolları arasında yer alıyor.
İlk belirtiler virüse yakalandıktan sonraki 5 ila 21 gün içinde ortaya çıkabilir. Virüs genellikle yüksek ateş, baş, sırt ve kas ağrısı, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme, titreme ve ciltte su çiçeğine benzer kabarcıklara neden olur.
Kaynak: Haberler.com / Gündem
”
GENEL
2 saat önceGENEL
2 saat önceGENEL
2 saat önceGENEL
2 saat önceGENEL
3 saat önceGENEL
3 saat önceGENEL
3 saat önce