DOLAR 34,0675 0.01%
EURO 38,1654 0.66%
ALTIN 2.830,681,01
BITCOIN 21135703.21381%
İstanbul
22°

HAFİF YAĞMUR

13:03

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Maymun Çiçeği Virüsü Çocuklar İçin Risk Taşıyor
11 okunma

Maymun Çiçeği Virüsü Çocuklar İçin Risk Taşıyor

ABONE OL
Eylül 5, 2024 09:46
Maymun Çiçeği Virüsü Çocuklar İçin Risk Taşıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil Özdemir, maymun çiçeği virüsünün doğrudan temas yoluyla bulaşan bir hastalık olduğuna vurgu yaparak, çocukların da bu virüse karşı hassas olduğunu belirtti. Prof. Dr. Özdemir, “Kişi enfekte olduğunu bilmeden çarşaf, havlu veya diğer yüzeylere vücut sıvılarını bulaştırırsa, çocuklar bu yüzeyleri ortak kullanımda bulundukları için virüse maruz kalabilirler” açıklamasında bulundu.

Prof. Dr. Özdemir, son 2,5 yılda dünyada 100 binden fazla maymun çiçeği vakası görüldüğünü ve 200’den fazla kişinin de bu hastalıktan hayatını kaybettiğini ifade etti. Türkiye’de ise henüz bilinen bir maymun çiçeği vakasına rastlanmadığını belirten Prof. Dr. Özdemir, “Aslında 2 ila 4 hafta içinde kendiliğinden geçen bir hastalık. Ancak bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde, bağışıklık sistemini baskılayan ilaç kullananlarda ve çocuklarda daha ağır seyredebilir. 2022 Kasım ayından itibaren dünya genelinde görülen salgının ardından ülkemizde de çeşitli şüpheli vakalar tespit edildi. Ancak 2024 yılı itibarıyla ülkemizde doğrulanmış bir vaka bildirimine sahip değiliz. Bizim kliniğimizde de 3 şüpheli vaka görüldü, fakat yapılan tetkiklerde virüs saptanmadı. Bu vakaların hepsi 3 ile 6 yaş arasındaki çocuklardı. Şu ana kadar Türkiye’de bilinen bir vaka tespiti bulunmuyor” dedi.

Prof. Dr. Özdemir, hastalığın Covid-19’da olduğu gibi solunum yoluyla bulaşmadığına dikkat çekerek, şunları söyledi:

“Maymun çiçeği hastalığı direkt temas yoluyla bulaşan bir hastalık. Bu açıdan şanslıyız. Özellikle yakın temasta, cinsel temaslarda, bulaşma riski artıyor. Çocuklarda ise şöyle bir risk var; kişi enfekte olduğunu bilmeden çarşaf, havlu veya diğer yüzeylere vücut sıvılarını bulaştırırsa, çocuklar bu yüzeylerle oynadıkları için virüse maruz kalma riski daha yüksek olabilir. Bununla birlikte, hastalığın esas olarak cinsel yolla bulaşması nedeniyle çocuklarda bulaşma riski çok yüksek değil. Hastalık esas olarak insandan insana bulaşır. Başka bir bulaş yolu bilinmiyor. Hastalık şüphesi olan kişilerle yakın temasdan kaçınılması gerekiyor. Temas kurallarına uymalı, ellerimizi sürekli sabunlu suyla yıkamalıyız.”

Haber-Kamera: Kaan ULU-Celal ATALAY/ANKARA,

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Sağlık

Türkiye Sağlık Güncel Çocuk Dünya

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP