DOLAR 34,1151 0.28%
EURO 38,1432 0.21%
ALTIN 2.867,381,36
BITCOIN 21626920.80933%
İstanbul
23°

PARÇALI BULUTLU

16:29

İKİNDİYE KALAN SÜRE

Maymun Çiçeği Virüsü Çocuklar İçin Risk Taşıyor
11 okunma

Maymun Çiçeği Virüsü Çocuklar İçin Risk Taşıyor

ABONE OL
Eylül 4, 2024 10:44
Maymun Çiçeği Virüsü Çocuklar İçin Risk Taşıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil Özdemir, maymun çiçeği virüsünün doğrudan temas yoluyla bulaştığını ve çocukların da bu hastalığa yakalanma riskine sahip olduğunu vurguladı. Özdemir, “Bir kişi, virüs taşıdığının farkında olmadan çarşaflara, havlulara veya diğer yüzeylere vücut sıvılarını bulaştırabilir. Paylaşılan eşyaların kullanımı gibi durumlarda çocuklar, bu yüzeylerden virüs kapma riskiyle karşı karşıya kalabilirler” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Halil Özdemir, son 2,5 yılda dünya genelinde 100 binden fazla maymun çiçeği vakası tespit edildiğini ve 200’den fazla ölümün görüldüğünü belirtti. Türkiye’de ise bugüne kadar bilinen bir maymun çiçeği vakasına rastlanmadığını vurgulayan Özdemir, “Maymun çiçeği genellikle 2 ila 4 hafta içinde kendiliğinden iyileşen bir hastalıktır. Ancak bağışıklık sistemi zayıf olan, bağışıklık sistemini baskılayan ilaç kullanan kişilerde ve çocuklarda hastalığın daha ağır seyretme riski bulunmaktadır. 2022 Kasım ayından itibaren yaşanan salgınla birlikte ülkemizde de çeşitli şüpheli vakalar görüldü. Ancak 2024 yılında henüz doğrulanmış bir vaka bildirimi bulunmuyor. Kliniğimizde de üç şüpheli vaka inceledik, ancak yapılan testlerde virüs saptanmadı. Üç hastamız da çocuktu ve 3 ile 6 yaşları arasındaydılar. Ancak şu ana kadar Türkiye’de de maymun çiçeği vakası tespit edilmedi” diye konuştu.

Prof. Dr. Özdemir, maymun çiçeğinin Covid-19’dan farklı olarak solunum yoluyla bulaşmadığına dikkat çekti ve ekledi:

“Maymun çiçeği, doğrudan temas yoluyla bulaşan bir hastalıktır. Bu nedenle şanslıyız. Hastalık genellikle yakın temas, cinsel ilişki gibi durumlar sonucunda ortaya çıkar. Çocuklar için bir risk söz konusu; çünkü kişi enfekte olduğunu bilmeden çarşaflara, havlulara veya diğer yüzeylere vücut sıvılarını bulaştırabilir. Oyuncaklarla oynamaları ve çeşitli nesnelerle temas etmeleri nedeniyle çocukların bulaş riski biraz daha yüksek olabilir. Ancak hastalık esas olarak cinsel yolla bulaştığı için çocuklar için birincil risk faktörü değildir. Hastalık insandan insana bulaşmaktadır ve başka bir bulaş şekli bulunmamaktadır. Maymun çiçeği hastalığına yakalandığı şüphesi olan kişilerle yakın temastan kaçınılmalı, temas kurallarına uyulmalı ve eller düzenli olarak sabunlu suyla yıkanmalıdır.”

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Sağlık

Sağlık Güncel

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP