Maymun çiçeği virüsünün belirtileri arasında halsizlik, baş ağrısı ve ateş yer alabilir.
İSTANBUL – Medipol Üniversite Hastanesi’nden Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Rıdvan Dumlu, üç günlük ateş, lenf bezlerinde şişkinlik, halsizlik ve baş ağrısının maymun çiçeği virüsüyle bağlantılı olabileceğini belirtti. Dumlu, hastalığın belirtilerini fark edenlerin vakit kaybetmeden bir uzmana başvurmaları gerektiğini vurguladı. Hastalığın seyrini yakından takip etmenin ve gerekli görüldüğü takdirde tanı koydurmanın önemini hatırlattı.
Üç günlük ateş, lenf bezlerinde şişkinlik, halsizlik ve baş ağrısı, maymun çiçeği virüsünün belirtileri olabilir. Medipol Mega Üniversite Hastanesi’nden Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Rıdvan Dumlu, hastalığın belirtilerini, bulaşma yollarını ve korunma yöntemlerini açıkladı. Dumlu, bu belirtileri fark eden kişilerin en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalarını tavsiye etti.
2022 yılından bu yana Türkiye’de 12 vaka görüldü.
Maymun çiçeği virüsünün hem insanlarda hem de hayvanlarda görüldüğünü belirten Dumlu, “Bu virüs genellikle temas yoluyla bulaşır. İlk olarak 1970’li yıllarda Afrika’da keşfedildi ve 2022 yılına kadar genellikle Afrika’da endemik olarak görülüyordu. 2022 yılında ise ülkemizin de aralarında bulunduğu Avrupa ülkeleri, Kuzey Amerika ülkeleri, Asya ve Pasifik ülkelerinde de vakalar rapor edilmeye başlandı. Dünya Sağlık Örgütü, durumun salgın halini aldığını duyurdu. Salgın, farklı ülkelerde belli bir oranda devam ediyor. 30 Haziran 2022 tarihinde, benim de aralarında bulunduğum bir ekip tarafından ilk vaka tespit edilerek bildirildi. 12 Ağustos 2022 tarihinde Dünya Sağlık Örgütü bir uyarı raporu yayımladı. Rapor, Afrika’da görülen vakalarda artış olduğunu ve diğer ülkelerde de vakaların artabileceği konusunda uyarıda bulundu. O günden bu yana ülkemizde 12 vaka görüldü” dedi.
Kuluçka süresi ortalama 14 gün.
Dumlu, hastalığın genellikle temas yoluyla bulaştığını vurgulayarak, “Maymun çiçeği virüsü, hastalarla doğrudan temas yoluyla, hastanın kıyafetleriyle temas yoluyla veya cansız yüzeylere temas yoluyla bulaşabilir. Hastalık genellikle 5 ila 21 günlük bir kuluçka süresine sahiptir. Ortalama olarak 14 gün olduğunu kabul edebiliriz. Bu sürenin ardından 1 ila 3 günlük ateş, lenf bezlerinde şişkinlik, halsizlik ve baş ağrısı görülebilir. Bu dönemden sonra 2 ila 4 hafta süren bir döküntü dönemi başlar. Daha sonra bu lezyonlar kabuklanarak hasta iyileşme sürecine girer. Genellikle kendiliğinden iyileşen bir hastalıktır. Ancak, bu hastalığın ağır seyrettiği risk grupları da bulunmaktadır. Özellikle bağışıklık sistemi sorunları yaşayan kişilerde hastalık ağır seyredebilir. Bu hasta grupları genellikle antiviral ilaçlarla tedavi edilir” şeklinde konuştu.
Hastalıktan korunmak mümkün.
Dumlu, maymun çiçeği virüsünden korunma yöntemlerini açıklayarak, “Hastalığın temas yoluyla bulaştığını bildiğimiz için temastan kaçınmalıyız. Yoğun ve kalabalık ortamlarda bulunduktan sonra mutlaka ellerimizi yıkamalıyız. Ellerimizi yıkayamadığımız durumlarda ise alkol bazlı dezenfektanlarla ellerimizi temizlemeliyiz. Ayrıca, hastalığın belirtilerini bilmek ve bu belirtilerden şüphelendiğimizde mutlaka tanı koydurmak için sağlık kuruluşuna gitmeliyiz” dedi.
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Sağlık
”
GÜNDEM
8 saat önceGENEL
17 saat önceGENEL
18 saat önceGENEL
18 saat önceGENEL
18 saat önceGENEL
18 saat önceGENEL
19 saat önce