DOLAR 34,1193 0.29%
EURO 38,0484 -0.05%
ALTIN 2.868,931,42
BITCOIN 2142544-0.15669%
İstanbul
22°

HAFİF YAĞMUR

18:57

AKŞAMA KALAN SÜRE

Maymun Çiçeği salgını nedir? Maymun Çiçeği salgını arttı mı?
9 okunma

Maymun Çiçeği salgını nedir? Maymun Çiçeği salgını arttı mı?

ABONE OL
Ağustos 9, 2024 09:44
Maymun Çiçeği salgını nedir? Maymun Çiçeği salgını arttı mı?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Maymun çiçeği virüsünün insanlarda ilk olarak 1970 yılında görüldüğü tespit edildi. O günden beri, Afrika kıtasında düzenli olarak tek tük vakalar kaydedildi ve virüs genellikle Batı ve Orta Afrika bölgelerinde ortaya çıktı. Son dönemde artan maymun çiçeği salgın vakaları nedeniyle birçok kişi bu hastalığın ne olduğunu merak ediyor. Maymun çiçeği salgını nedir? Bu salgın arttı mı? İşte ayrıntılar…

MAYMUN ÇİÇEĞİ SALGINI NEDİR?

Maymun çiçeği, Poxviridae adı verilen virüs ailesine ve Orthopoxvirus cinsine ait Monkeypox virüsünden kaynaklanan bir hastalıktır. Poxviridae ailesine dahil diğer virüsler arasında çiçek hastalığına (Variola virüsü), sığır çiçeğine (Cowpox virüsü) ve çiçek aşısı üretiminde kullanılan Vaccinia virüsü bulunur.

Virüsün adı “maymun çiçeği” olsa da, aslına bakılırsa kökeni kemirgenlerden geliyor. 1958 yılında, maymun kolonilerinde çiçek hastalığına benzer belirtilerle görülen iki farklı salgın nedeniyle bu isim verilmiştir.

Maymun Çiçeği salgını nedir? Maymun Çiçeği salgını arttı mı?

MAYMUN ÇİÇEĞİ SALGINI ARTTI MI?

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Afrika’da bu yıl vakalarda benzeri görülmemiş bir artış olduğunu bildirdi. WHO’nun Kongo’daki sözcüsü, bu yıl Kongo’da 503 ölüm dahil 13 binden fazla şüpheli mpox vakası tespit edildiğini ve 2023’ün başından bu yana toplam vaka sayısının yaklaşık 27 bine ulaştığını açıkladı.

img

İmamoğlu’nun İstanbul tanıtımı CHP’nin ‘after party’sine dönüştü

img

Kim Milyoner Olmak İster’i bırakıyor! İşte yerine getirilen isim

img

Katar Emiri ile görüşen Erdoğan’dan İsrail’e net mesaj

Kongo’nun doğusunda, daha önce mpox’tan etkilenmemiş olan Ruanda, Uganda ve Kenya’da Temmuz ortasından itibaren yeni varyant vakalarının görüldüğü bildirildi. WHO, salgına verilen yanıtı iyileştirmek ve bulaşma modellerini daha iyi anlamak için daha fazla analiz yapılması gerektiğini belirtti.

WHO Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, Kongo’daki salgının uluslararası boyutta endişe yaratan bir halk sağlığı problemi olup olmadığını tartışmak üzere bir acil durum komitesi toplama sözü verdi.

Pazartesi günü Afrika CDC, mpox müdahalesi için Afrika Birliği’nden acil durum fonu olarak 10.4 milyon dolar aldığını duyurdu.

Kaynak: Haberler.com / Gündem

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi Demokratik Kongo Cumhuriyeti Dünya Sağlık Örgütü Monkeypox Afrika Kongo Gündem Sağlık Dünya Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP