DOLAR 34,1026 0.24%
EURO 38,1457 0.1%
ALTIN 2.874,391,62
BITCOIN 2139089-0.77485%
İstanbul
21°

PARÇALI BULUTLU

19:09

AKŞAMA KALAN SÜRE

Maymun çiçeği hızla yayılıyor! Vaka sayısı da ölü sayısı da korkutucu boyutlara ulaştı
13 okunma

Maymun çiçeği hızla yayılıyor! Vaka sayısı da ölü sayısı da korkutucu boyutlara ulaştı

ABONE OL
Ağustos 28, 2024 07:43
Maymun çiçeği hızla yayılıyor! Vaka sayısı da ölü sayısı da korkutucu boyutlara ulaştı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (Africa CDC) Genel Müdürü Jean Kaseya, mpox salgınının sadece Afrika’nın değil, tüm dünyanın bir sorunu olduğunu vurguladı.

Kaseya, düzenlediği basın toplantısında mpox salgınına ilişkin son gelişmeleri paylaştı. Salgının sadece Afrika’ya özgü bir sağlık sorunu olarak kabul edilmemesi gerektiğini belirten Kaseya, 26 Ağustos itibarıyla 13 Afrika Birliği (AfB) üyesi ülkede toplam 22.863 vaka ve 622 ölüm tespit edildiğini açıkladı. “Mpox, öncelikle Afrika’da ortaya çıkmış olsa da, küresel ölçekte önemli bir sağlık sorunu haline geldi,” dedi Kaseya.

MÜCADELE DEVAM EDİYOR AMA…

AfB olarak salgınla mücadele çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Kaseya, Orta Afrika’nın salgından en fazla etkilenen bölge olarak öne çıktığını ekledi.

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ NASIL BULAŞIYOR?

Mpox virüsü, fareler ve sincaplar gibi kemirgen hayvanlardan veya enfekte olmuş kişilerden bulaşıyor. Enfekte bireylerin vücut döküntülerine dokunmak, bu döküntülerle temas etmiş giysileri, çarşafları, havluları ve benzeri eşyaları kullanmak ve vücut sıvılarıyla temas etmek en önemli bulaş yolları arasında yer alıyor.

BELİRTİLERİ NELERDİR?

İlk belirtiler, virüse maruz kaldıktan sonraki 5 ila 21 gün içinde ortaya çıkabiliyor. Virüs genellikle yüksek ateş, baş, sırt ve kas ağrısı, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme, titreme ve ciltte suçiçeği benzeri kabarcıklara neden oluyor.

BİLİNDİK BİR TEDAVİ YÖNTEMİ YOK

Özel bir tedavi yöntemi bulunmayan hastalığın tedavisi antiviral ilaçlarla gerçekleştiriliyor. Vakaların büyük çoğunluğu hastalığı hafif geçiriyor ve birkaç hafta içinde iyileşiyor. DSÖ, “maymun çiçeği hastalığı (Monkeypox)” ismini, 2022 yılında ırkçılık ve ayrımcılık kaygıları nedeniyle “mpox” olarak değiştirmişti.

Kaynak: AA / Güncel

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi Afrika Sağlık Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP