DOLAR 34,0448 -0.06%
EURO 38,0189 0.26%
ALTIN 2.820,180,63
BITCOIN 21497905.74544%
İstanbul
23°

PARÇALI BULUTLU

19:14

AKŞAMA KALAN SÜRE

Maymun çiçeği bulaşma yolları nelerdir, nasıl bulaşır?
6 okunma

Maymun çiçeği bulaşma yolları nelerdir, nasıl bulaşır?

ABONE OL
Ağustos 15, 2024 08:45
Maymun çiçeği bulaşma yolları nelerdir, nasıl bulaşır?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Afrika’da maymun çiçeği (mpox) vakalarının artmasıyla acil bir toplantı düzenledi. DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, virüsün yayılmasını ve olası bir uluslararası acil durum ilanını görüşmek için toplantının yapıldığını belirtti. Maymun çiçeği, fiziksel temas ve enfekte olmuş hayvanlardan bulaşan bir hastalıktır. Hastalık yüksek ateş, baş ağrısı, sırt ağrısı, kas ağrısı, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme, titreme ve ciltte su çiçeğine benzer kabarcıklarla kendini gösterir. Peki, bu virüs ölümcül müdür?

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ ÖLÜMCÜL MÜ, ÖLÜM ORANI NE?

Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (Africa CDC) dün halk sağlığı açısından acil durum ilan etti. DSÖ toplantısında 14.000’den fazla vaka ve 524 ölüm bildirilen vakadan bahsedildi. DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde on yıldan fazla bir süredir mpox rapor ediliyor ve her yıl bildirilen vakaların sayısı bu dönemde istikrarlı bir şekilde arttı. Geçen yıl bildirilen vakalar önemli ölçüde arttı ve bu yıl şu ana kadar bildirilen vakaların sayısı şimdiden 14 binden fazla vaka ve 524 ölümle geçen yılın toplamını aştı. Özellikle cinsel ağlar yoluyla yayıldığı görülen 1b sınıfının tespit edilmesi endişe verici. Geçen ay, Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ne komşu olan ve daha önce mpox bildirmemiş dört ülkede yaklaşık 90 klad 1b vakası rapor edildi: Burundi, Kenya, Ruanda ve Uganda.” dedi.

DSÖ, salgının etkenlerini anlamak ve ele almak için hükümetler, Afrika CDC’si, STK’lar, sivil toplum ve diğer ortaklarla işbirliği yapıyor. DSÖ, 15 milyon ABD Doları gerektiren bölgesel bir müdahale planı geliştirdi. DSÖ, müdahale için Acil Durumlar Acil Durum Fonu’ndan 1,45 milyon ABD Doları fon sağladı. DSÖ, bağışçılardan kalan miktarı finanse etmeleri için çağrıda bulundu.

“İNSANLARIN AŞI VE DİĞER TIBBİ HİZMETLERİ İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

Acil durum toplantısında ayrıca, virüse karşı aşı çalışmaları ve temini konusu ele alındı. DSÖ, mpox için iki aşı önerdi. Geçen hafta, henüz kendi ulusal düzenleyici onayını vermemiş olan düşük gelirli ülkeler için aşıya erişimi hızlandırmak amacıyla Acil Kullanım Listesi süreci başlatıldı. DSÖ, aşı bağışları konusunda Üye Devletlere ve aşı üreticilerine minnettar olduğunu belirtti. Teşhis, aşı, klinik bakım malzemeleri ve diğer araçlara adil erişimi sağlamak için tüm ortaklarla birlikte çalışıldığını vurguladı. DSÖ, “Doğu ve orta Afrika’da yayılan salgının ve Afrika içinde ve dışında uluslararası yayılma potansiyelinin ışığında, salgının uluslararası önemi haiz bir halk sağlığı acil durumunu temsil edip etmediği konusunda bana tavsiyelerde bulunmak üzere Uluslararası Sağlık Tüzüğü kapsamındaki bu Acil Durum Komitesini topladım.” dedi.

HEM HAYVANLARDAN HEM İNSANLARDAN BULAŞIYOR

Mpox virüsü, fiziksel temas ve enfekte olmuş hayvanlardan bulaşır. Virüsün neden olduğu vücut döküntülerine dokunmak, bu döküntülerin bulaştığı giysi, çarşaf, havlu ve benzeri eşyaları kullanmak ve vücut sıvılarıyla temas etmek en önemli bulaşma nedenleri arasında yer alır.

TÜRKİYE’DE MPOX VAKASI VAR MI?

Türkiye’de geçmişte mpox virüsü hastalığı tespit edilmiş, hastalar izole edilmiş ve iyileştirilmişti. Resmi kaynaklar, Sağlık Bakanlığı’nın gerekli önlemleri aldığını belirterek bu yıl Türkiye’de herhangi bir mpox vakası tespit edilmediğini açıkladı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’na bağlı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’nden yapılan açıklamada, “DSÖ, Afrika’da ortaya çıkan maymun çiçeği varyantı sebebiyle uluslararası acil durum ilanı konusunu gündeme getirmiştir. Türkiye’de bu yıl herhangi bir ‘maymun çiçeği’ vakası tespit edilmemiştir. Sağlık Bakanlığı tarafından konuyla ilgili gerekli tüm önlemler alınmıştır. Bakanlık, tüm olası hastalık ve virüsler için ön araştırma ve hazırlık süreçlerini titizlikle yürütmektedir.”

MAYMUN ÇİÇEĞİ BULAŞMA YOLLARI NELERDİR?

Ten teması (dokunma, öpüşme, cinsel ilişki) Uzun süreli yakın temas ile birlikte solunum damlacıklarının yayılması Yatak örtüleri gibi kontamine eşyalarla temas. Anneden bebeğe bulaşma, gebelik ve doğum sırasında ve sonrası yakın temaslada çocuğa bulaşabilir

Kaynak: Haberler.com / Gündem

Dünya Sağlık Örgütü Dünya Sağlık Örgütü Monkeypox Afrika Dünya Aşı Gündem Sağlık Dünya Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Güvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.