Çanakkale’nin Eceabat ilçesindeki Maydos Antik Kenti’nde, 2024 yılı kazılarında, 4 bin yıllık bir silindir mühür keşfedildi.
Bu mühür, Mezopotamya’dan Anadolu’ya uzanan antik ticaret yollarında kullanılıyordu.
Maydos Antik Kenti’nde Temmuz ayında başlayan kazılar, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Göksel Sazcı’nın liderliğinde yürütülüyor.
Kazı ekibi, 10 kişilik bir arkeolog ve 6 işçiden oluşuyor ve Eylül ayında sona erecek.
Kazı Başkanı Prof. Dr. Göksel Sazcı, 2024 yılı kazılarının iki alanda yoğunlaştığını belirtiyor: Birinci alan, Maydos’un savunma sisteminin Orta Tunç Çağı’nın erken dönemlerine ait tabakaları ortaya çıkarmayı hedefliyor. İkinci alan ise İlk Tunç Çağı sonları ve Orta Tunç Çağı başlarına ait tabakaların araştırılması için açılmış yeni bir kazı bölgesi.
Prof. Dr. Sazcı, bu yılki kazılarda önemli bir buluntu olan fritten silindir mühür hakkında şunları söylüyor: “Bu mühür yaklaşık 3 bin 900-4 bin yıllık ve zikzak desenleriyle süslenmiş. Bu tür mühürler, boyunda taşınarak mülkiyetin sembolü olarak kullanılıyordu.”
Silindir mühürlerin, günümüzden yaklaşık 5 bin yıl önce Mezopotamya’da ortaya çıktığını ve yoğun ticareti sayesinde Anadolu’ya yayıldığını belirten Prof. Dr. Sazcı, bu mühürlerin Troya’da hem damga hem de silindir mühür olarak kullanıldığını ekliyor.
“Maydos’ta yalnızca silindir olarak bulunması, bölgede benzersiz bir durum. Yakın zamanda Kütahya Tavşanlı Höyük’te de benzer bir mühür keşfedilmişti. Bu buluntular, Mezopotamya’dan başlayan ticaret ağının Anadolu’nun içlerine ve hatta Kuzeybatı Anadolu üzerinden Avrupa’ya kadar uzandığını gösteriyor. Silindir mühürler, malın veya ürünün garantisini sağlamak, mülkiyeti belirlemek veya bir marka olarak kullanılıyordu.”
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Kültür Sanat
”
GENEL
4 dakika önceGÜNDEM
52 dakika önceGÜNDEM
53 dakika önceGÜNDEM
53 dakika önceGÜNDEM
53 dakika önceGÜNDEM
53 dakika önceGÜNDEM
53 dakika önce