Mars’ın uydusu Phobos, Güneş’in önünden geçerken Mars yüzeyine ve Güneş’e gölge düşürdü ve sanki “göz kırpan” bir göz etkisi yarattı. Bu etkileyici olay, 30 Eylül’de çekilen bir videoda kaydedildi.
Mars’tan gözlemlenen bu tutulma, Dünya’da gözlemlediğimiz güneş tutulmalarından çok daha kısa sürdü; sadece 30 saniye boyunca devam etti. Bunun nedeni, Phobos’un Dünya’nın uydusu Ay’dan 157 kat daha küçük olması ve bu da tutulmaların süresini kısalttığı anlamına geliyor.
Perseverance, daha önce benzer tutulma görüntüleri kaydeden Curiosity (2019) ve Opportunity (2004) gibi Mars görevlerinden sonra bu görüntüleri de kaydetti. Bu gözlemler, Phobos’un yörüngesindeki değişimlerin anlaşılmasına katkı sağlıyor.
Phobos, her 7,6 saatte bir Mars ekvatoru etrafında döner, ancak yörüngesi Mars’a doğru her 100 yılda 1.8 metre yaklaşıyor. Bu hızla devam ederse, önümüzdeki 50 milyon yıl içinde ya Mars yüzeyine çarpacak ya da parçalanarak gezegenin etrafında bir halka oluşturacak.
Mars’ın gizemli uyduları Phobos ve Deimos’un kökenine dair sorulara, Japon Uzay Araştırma Ajansı’nın (JAXA) 2026’da başlatmayı planladığı MMX göreviyle cevap bulunabilecek. Bu görev, Phobos’a iniş yaparak örnek toplayacak ve bu örnekleri Dünya’ya geri getirecek.
NASA’dan ‘uzayda ürkütücü gözler’ fotoğrafı: Tekrar çekim kuvvetleriyle birbirlerine yaklaşıyorlar
GENEL
1 saat önceGÜNDEM
1 saat önceGÜNDEM
1 saat önceGÜNDEM
1 saat önceGÜNDEM
1 saat önceGENEL
22 Kasım 2024GENEL
2 saat önce