DOLAR 34,0055 -0.19%
EURO 38,0709 0.38%
ALTIN 2.825,980,84
BITCOIN 21536914.95251%
İstanbul
23°

HAFİF YAĞMUR

05:16

SABAHA KALAN SÜRE

Maps sokak görüntüleri risk taşıyor | Teknoloji Haberleri
11 okunma

Maps sokak görüntüleri risk taşıyor | Teknoloji Haberleri

ABONE OL
Eylül 1, 2024 07:46
Maps sokak görüntüleri risk taşıyor | Teknoloji Haberleri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Navigasyon ve sokak görünümü uygulamalarının yaygınlaşmasıyla birlikte, bu teknolojinin gizlilik üzerindeki etkilerine dair endişeler de artıyor. Özellikle, hırsızların kolaylıkla binaların etrafını görebilmeleri birçok kişiyi rahatsız ediyor. Teknolojinin hırsızlık faaliyetlerinde kullanımı artarken, birçok kişi ev görüntülerinin kaldırılmasını veya bulanıklaştırılmasını talep ediyor. Günümüzde sosyal medya paylaşımlarımız da nerede olduğumuza dair ipuçları veriyor.

ADRESİNİZİ BULMAK ARTIK ÇOK KOLAY

Tatilde, akşam yemeğinde veya işte olduğumuzu kolayca tespit edilebiliyor. Hırsızlar veya kötü niyetli kişiler, paylaşımlarınızdan ev adresinizi bile bulabiliyor. Tatilde olan kişilerin ev adreslerini paylaşımlarındaki görüntülerden tespit eden ve bu bilgileri kullanan hırsızlar mevcut. Birkaç basit adımla kötü niyetli kişiler evinizi kolayca bulabiliyor. Dış mekan navigasyonuna ek olarak, son yıllarda iç mekan navigasyonları ofis veya daire kapısına kadar uzandı. Hastane odalarına bile navigasyonla gidilen bir dünyada, mahremiyeti tehdit eden sistemlere karşı eleştiriler artıyor.

MOZAİKLEME TALEBİNİ İLETEBİLİRSİNİZ

Günümüzde birçok harita uygulaması çevredeki otoparkları, marketleri ve daha fazlasını net bir şekilde gösteriyor. Örneğin, Google Street View, Apple Maps ve Yandex Maps gibi uygulamalarda mekanınızın haritalarda görünmemesini isteyebilirsiniz. Benzer şekilde, akıllı telefonlardaki harita uygulamalarının “Sorun Bildir” bölümüne girerek ev veya bina görüntüsünün mozaiklenmesini talep edebilirsiniz. Bu tür talepler genellikle olumlu karşılanıyor ve hırsızlık, mahremiyet ihlali veya saplantılı kişilerin takip etmesini engellemek için yapılıyor.

ŞİRKETLER HERKESİ BİLGİLENDİRSİN

Hemen her sokağın, evin ve hatta daire penceresinin görüntülenmesi farklı ülkelerdeki sivil toplum örgütlerini harekete geçirdi. Teknolojik ilerlemelerin durdurulması mümkün olmasa da, birçok hukukçu, uygulamaların kullanıcılara görüntülenme özelliği hakkında bilgi mesajları göndermesini istiyor. Özel mülkiyet kavramına ve saygı gösterilmesi gerektiğine inananlar, Google gibi şirketlerin bu konuda daha açık bir politika izlemesini talep ediyor.

SPK vatandaşları uyardı: Telefon dolandırıcılarına dikkat

Otelden önce sanalda konakla

SGK yanıltıcı SMS’lere karşı uyardı: Dolandırıcıların yeni yöntemi ortaya çıktı

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Güvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.