DOLAR 34,1026 0.24%
EURO 38,1457 0.1%
ALTIN 2.874,391,62
BITCOIN 2138279-0.49663%
İstanbul
23°

PARÇALI BULUTLU

16:27

İKİNDİYE KALAN SÜRE

Manisa’da doğal çitlembik hasadıyla ev ekonomisine katkı
9 okunma

Manisa’da doğal çitlembik hasadıyla ev ekonomisine katkı

ABONE OL
Eylül 10, 2024 07:56
Manisa’da doğal çitlembik hasadıyla ev ekonomisine katkı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Manisa’nın Demirci ilçesinde, doğanın sunduğu bir nimeti değerlendiren çiftçiler, ev ekonomilerine destek olmak için çitlembik topluyor.

Her yıl eylül ayında kızaran çitlembikler, çoğunlukla kadınların emekleriyle toplanıyor. Sabahın erken saatlerinde traktörlerle dağlara çıkan kadınlar, gün boyu yorulmadan çalışıyor. Toplanan çitlembikler, kızıllarından ve yapraklarından ayrılması için temizleniyor ve güneşte kurutulmak üzere seriliyor.

Demirci ilçesinin Kulalar, Sevinçler, Hoşçalar, Esenyurt, Mezitler, Boyacık ve Kerpiçlik gibi 40’a yakın kırsal mahallesinde hasat çalışmaları yürütülüyor.

Toplanan çitlembikler, İstanbul, Ankara, Gaziantep ve Bursa’daki ilaç ve kozmetik firmalarına satılarak değerlendiriliyor.

Sevinçler Mahallesinde yaşayan Ülkü Arslan, çitlembikleri toplamak için güneş doğmadan yola çıktıklarını anlatarak, “Çuvallara koyduğumuz çitlembikleri eve getirdikten sonra suya atıyoruz. Yeşil olanlar dibe çökerken, kızıl olanlar yüzeye çıkar. Yeşil olanları kurutup saklıyoruz. Kızıl olanları ise yapraklarıyla birlikte hayvanlarımıza veriyoruz. Sıcakta toplamak zor olsa da, bu işi yapmak zevkli ve güzel.” diyor.

Sevinçler Muhtarı Halil Yetiş ise çitlembik hasadının tarla işlerinin bitmesinden sonra başladığını belirterek, “Mahallemizin önemli geçim kaynaklarından biri haline geldi çitlembik. Bu yıl çitlembik fiyatının 70 ile 100 lira arasında olacağını tahmin ediyoruz.” diye konuşuyor.

Gaziantep İstanbul Ekonomi Demirci manisa Güncel Ankara Tarım Bursa Eylül

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP