DOLAR 34,0867 0.18%
EURO 38,1021 0.06%
ALTIN 2.840,470,41
BITCOIN 21768423.14897%
İstanbul
21°

HAFİF YAĞMUR

12:47

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Manisa’da Aigai Antik Kenti’nde keşif: 2 bin 200 yıllık kent meydanı bulundu
12 okunma

Manisa’da Aigai Antik Kenti’nde keşif: 2 bin 200 yıllık kent meydanı bulundu

ABONE OL
Ağustos 16, 2024 07:48
Manisa’da Aigai Antik Kenti’nde keşif: 2 bin 200 yıllık kent meydanı bulundu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Manisa’nın Yunusemre ilçesinde bulunan ve 2 bin 700 yıllık geçmişe sahip olan Aigai Antik Kenti’nde, 2024 yılı kazı çalışmaları sırasında önemli bir keşfe imza atıldı. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün “Geleceğe Miras Projesi” kapsamında yürütülen ve İzmir Büyükşehir Belediyesi, Yunusemre Belediyesi ve Aliağa Belediyesi’nin sponsor olduğu kazılarda, kent meydanı (agora) gün yüzüne çıkarıldı.

Aigai Antik Kenti, Batı Anadolu’da kurulan 12 Aiol Kentinden biri olarak biliniyor. Meclis binasının hemen yanında bulunan ve 2 bin 200 yıllık olduğu belirlenen agora, antik kentin kalbi ve merkezi konumunda bulunuyor. Kazılar sırasında agoradaki sütunlarda boğa başlı kabartmalar ve tanrı Apollon’la ilişkili yazıtlar bulundu. Bu keşif, agoranın sadece günlük yaşamın değil, aynı zamanda dini ritüellerin de gerçekleştirildiği önemli bir alan olduğunu gösteriyor.

‘KENTİN KALBİ VE MERKEZİNİ ORTAYA ÇIKARMAYA ÇALIŞIYORUZ’

Aigai’deki kazılara 21 yıldır eşlik eden Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) Arkeoloji Bölümü Başkanı ve Kazı Başkanı Prof. Dr. Yusuf Sezgin, agoranın önemine değinerek, “Bu bölge, tüm kamu yapıları ve insanların günlük hayatını geçirdiği yer. Meydanın etrafında ‘stoa’ adını verdiğimiz sütunlu revaklar bulunuyor. Bu açıdan burası, çok önemli bir alan. Aigai’nin simgelerinden biri de bu alandaki agora binası. Çalışmalar sonucunda binanın özellikle restorasyon ve konservasyon görmesi gereken bölümlerinde çalışmalar yürüteceğiz” dedi.

‘TANRILARA YAPILMIŞ BİR ADAK İLE İLİŞKİLİ OLABİLİR’

Prof. Dr. Sezgin, agoranın ve meclis binasının inşa edildiği tarihin 2 bin 200 yıl öncesine dayandığını belirterek, bu konuda arkeolojik kanıtların olduğunu söyledi. Kazılarda ortaya çıkarılan boğa başlı kabartmaların tanrılarla ilişkili olduğunu vurgulayan Sezgin, “Antik dünyada çok alışık olmadığımız stoa (sütunlu revak) çatılarının altında boğa başlı kabartmalar bulduk. Önemli olduğunu düşünüyoruz. Çünkü bu boğa başları genellikle tanrılarla ilişkili olarak tasvir ediliyor. Antik dünyada birkaç yerde örneğiyle karşılaştık. Büyük ihtimalle Apollon’la ilişkili olmalı. Çünkü bu çalıştığımız alanın yakınında tanrı Apollon’la ilişkili yazıtlarla da karşılaştık. Bu tip stoalar genellikle çok basit bir mimari yapıya sahip oluyor ama eğer bir adakla ilişkiliyse bu kabartmalı boğa başlarının yerleştirilmesinin bir ritüelle, tanrılarla bağlantısı olduğunu düşünmek mümkün. Bu belki çok önemli bir savaş ya da kentin yeniden yapılanmasıyla ilgili tanrılara yapılmış bir adak ile ilişkili olabilir” diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Kültür Sanat

Manisa Kültür Kültür Sanat Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP