DOLAR 34,1704 -0.06%
EURO 37,1508 -0.18%
ALTIN 2.938,750,42
BITCOIN 23237451.23257%
İstanbul
17°

PARÇALI AZ BULUTLU

05:45

SABAHA KALAN SÜRE

Manavgat’taki Antik Kent Yangınından Zarar Gördü
5 okunma

Manavgat’taki Antik Kent Yangınından Zarar Gördü

ABONE OL
Ekim 16, 2024 10:48
Manavgat’taki Antik Kent Yangınından Zarar Gördü
0

BEĞENDİM

ABONE OL

2021’deki büyük Manavgat yangını, Seleukeia (Lyrbe) Antik Kenti’nin çevresindeki ağaçları etkiledi. Zamanla kuruyan bu ağaçlar, antik yapıların üzerine devrildi. Bazıları, Helenistik çağdan kalma yapılara zarar verdi.

Manavgat’taki yangın, 28 Temmuz 2021’de başladı ve 10 gün sürdü. Bu yangın, Cumhuriyet tarihinin en büyük orman yangını olarak kayıtlara geçti. 7 kişi hayatını kaybetti, 60 bin hektar orman yandı ve 2 binin üzerinde ev, iş yeri ve diğer yapılar zarar gördü.

Seleukeia Antik Kenti, yangından kısmen etkilendi. Girişindeki ve çevresindeki ağaçlar kül oldu, duvarlarda ise is oluştu. O dönemde, Side Müzesi Müdürlüğü’nün gözetimi altında, Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri antik kentte temizlik çalışması yaptı. Yanan ağaçların yerine yeni fidanlar dikildi.

Yangından etkilenen bazı ağaçların kesimi için izin alınamadı çünkü yeşil oldukları gerekçesiyle Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’ndan izin çıkmadı. Zamanla kuruyan ağaçlar, fırtına gibi doğal olaylar nedeniyle yıkılmaya başladı. Ağaçlar, antik kentteki tapınak, mezarlık kilisesi ve agora binası gibi yapılara zarar verdi.

‘BÖLGEYE İZİNSİZ MÜDAHALE EDİLEMEDİ’

Orman Bölge Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, 60 bin hektarlık alandaki tüm ağaçların kaldırıldığı ancak sit alanı olduğu için antik kent bölgesine izinsiz müdahale edilemediği belirtildi. Ağaçların kesimi için 2023 yılına kadar izin süreci devam etti. Bu sırada da ağaçların sürekli kontrolleri yapıldı. Ağaçların kesimiyle ilgili ihale süreci başladı ancak alan hassas olduğu için ihale süreci yavaş ilerliyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Orman Yangınları Yerel Yönetim Orman Yangını Kültür Sanat Manavgat Antalya Güncel Çevre Yaşam

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Güvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.