DOLAR 34,2470 0.08%
EURO 37,1010 0.21%
ALTIN 3.007,450,52
BITCOIN 2303602-1.38541%
İstanbul
17°

PARÇALI BULUTLU

15:51

İKİNDİYE KALAN SÜRE

Malatyalı Ev Kadını Nazlı Tirit, Arkeoloji Hayalini Gerçekleştiriyor
3 okunma

Malatyalı Ev Kadını Nazlı Tirit, Arkeoloji Hayalini Gerçekleştiriyor

ABONE OL
Ekim 22, 2024 11:47
Malatyalı Ev Kadını Nazlı Tirit, Arkeoloji Hayalini Gerçekleştiriyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Malatya’da yaşayan 46 yaşındaki Nazlı Tirit, ev kadınlığı yaparken de arkeoloji tutkusunu besliyordu. Diyarbakır’ın Kulp ilçesindeki kazı alanında gönüllü olarak çalışmaya başlaması, bu tutkuyu hayata geçirmesinin bir göstergesiydi.

Lise eğitiminin ardından evlenen ve iki çocuğunu büyüten Tirit, sanat tarihine ve arkeolojiye olan ilgisiyle bu alanda çalışmayı her zaman hayal etmişti. Çocukları büyüdükten sonra, eşinin ve çocuklarının desteğiyle Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın gönüllülük projesine katılma fırsatını yakaladı.

Diyarbakır Müze Müdürlüğü’nün uyguladığı program, arkeolojiye ilgi duyan kişilere müze ve kazı alanlarında çalışma fırsatı sunuyordu. Başvurusu kabul edilen Tirit, Kulp ilçesinin kırsal İnkaya Mahallesi’ndeki kazı ekibine katıldı ve 2021’den beri çalışmalarına gönüllü olarak destek veriyor.

Kazı ekibinin “Nazlı ablası” olarak bilinen Tirit, günün ilk ışıklarıyla başlayan kazılara aktif olarak katılıyor.

“Kazı sahasında olmak muhteşem bir duygu”

Tirit, AA muhabirine verdiği röportajda ortaokuldan itibaren sanat tarihine ve arkeolojiye ilgi duyduğunu, 4 yıl önce de çini sanatıyla ilgilenmeye başladığını söyledi. Arkeolojik çalışmaları konu alan belgeselleri ve haberleri takip ederek bu alana olan ilgisini canlı tuttuğunu ifade etti.

“Genç yaşta evlendim. 22 yıllık evliyim. Arkeolojiye heves duyuyordum. ‘Nasıl yapıyorlar, nasıl kazıyorlar?’ O ortamı solumayı çok istiyordum.” dedi.

Çocukları büyüdükten sonra hayallerini gerçekleştirme zamanının geldiğini düşünen Tirit, bu konuda eşinin ve çocuklarının da tam desteğini aldığını belirtti. Bakanlığın projesini duyunca hemen başvurduğunu, lise mezunu olmasına rağmen kabul edilmekten büyük mutluluk duyduğunu ifade etti.

Diyarbakır’daki kazılara katılma kararını başta sadece eşi ve çocuklarıyla paylaştığını, kendi kendine ve çevresine bir şeyler başarabileceğini kanıtlamak istediğini belirtti.

“Kendime ve çevreme buralara tek başıma gelip bir şeyler yapabileceğimi göstermek istedim. Kazı sahasında olmak muhteşem bir duygu. Kazı evindeki ve kazı alanındaki arkadaşlarıma da söylüyorum. Burada hayalimi gerçekleştiriyorum. Kadınlara da örnek teşkil etmesini istiyorum. Burada olmak muhteşem bir duygu gerçekten. Yıllar önce düşündüğüm şeydi. Hatta ortaokul öğretmenime söylediğim bir şeydi. Burada olmam, bu atmosferi solumam… Hedefim üniversite sınavına hazırlanan kızımla ders çalışıp arkeoloji bölümünü kazanmak.”

“Kazı ekibine renk kattı”

Diyarbakır Müzesi Müdür Vekili Müjdat Gizligöl, 2021’de kazı çalışmalarına başladıkları sahaya Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın gönüllülük projesi ile yeni bir soluk getirildiğini belirtti.

Eylül ayında hem Diyarbakır Müzesini hem de Silvan Barajı kurtarma kazısını gönüllülük projesine dahil ettiklerini belirten Gizligöl, “Silvan Barajı kurtarma kazılarına şu ana kadar iki gönüllümüz katıldı. Bir gönüllümüz çalışmalara katıldı ve deyim yerindeyse buradan mezun oldu, tekrar evine döndü. Şu anda da Nazlı Tirit Malatya’dan geldi. Kendisi bir ev hanımı. Biz çok sevindik, mutlu da olduk. Kendisi arkeolojiye, tarihe meraklı. Dolayısıyla burada bunu deneyimlemek istedi. Biz de ona bir şans verdik.”

Gizligöl, Nazlı Tirit’in hem kazı evinde hem de kazı alanında çalışmalara katıldığını vurguladı. Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın projesinin amacının, insanların hobi amaçlı veya hayallerini, isteklerini gerçekleştirmek için kamu kuruluşlarında çalışabilecekleri, vakit geçirebilecekleri ve katkı sağlayabilecekleri bir ortam yaratmak olduğunu belirtti.

“Kazı ekibine renk kattı. Kazı ekibimiz de Nazlı hanımı gördüklerinde heyecanlandılar. Çünkü uzaktan bir insanın gelip gönüllü olarak çalışıyor olması çok değerli.” diyen Gizligöl, projenin 1 Eylül’de başladığını ve 31 Aralık’a kadar devam edeceğini belirtti.

Diyarbakır Müzesi’ne 21, Silvan Barajı kurtarma kazısına ise 12 gönüllü başvurusu olduğunu söyleyen Gizligöl, bir plan dahilinde başvuran gönüllüleri kazı evine ve müzeye davet ettiklerini aktardı.

Kazı ekibinde yaklaşık 1 yıl 3 aydır çalışan Ebedin Emlük, ekibe gönüllü katılan kişilerin de çalışmalara katkı sunduğunu belirtti.

“Nazlı ablamız yaklaşık 10 gündür burada. Enerjisiyle, çalışma şevkiyle bize çok yardımcı oldu. Çok mutluyuz kendisini tanıdığımız için.” dedi.

Kaynak: AA / Osman Bilgin – Güncel

Kültür Sanat Arkeoloji Malatya Güncel Kültür Sanat Yaşam Kulp

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Güvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.