DOLAR 34,1026 0.24%
EURO 38,1457 0.1%
ALTIN 2.874,391,62
BITCOIN 2141167-0.49246%
İstanbul
23°

PARÇALI BULUTLU

16:27

İKİNDİYE KALAN SÜRE

Malatya’da Tarihi Yedili Çapraz Karaciğer Nakli Başarıyla Gerçekleştirildi
4 okunma

Malatya’da Tarihi Yedili Çapraz Karaciğer Nakli Başarıyla Gerçekleştirildi

ABONE OL
Eylül 22, 2024 11:48
Malatya’da Tarihi Yedili Çapraz Karaciğer Nakli Başarıyla Gerçekleştirildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakli Enstitüsü, ikinci kez gerçekleştirilen yedili çapraz karaciğer naklinin başarılı bir şekilde tamamlandığını duyurdu. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından yapılan açıklamada, bu eşsiz operasyonun dünya tıp tarihine geçeceği belirtildi.

Enstitü, 14 farklı ameliyathanede 50 cerrah ve toplamda 120 sağlık personelinin eş zamanlı ve yoğun bir şekilde çalışmasıyla bu karmaşık operasyonu başarıyla tamamladı.

Enstitü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz, 7 donör ve 7 alıcıdan oluşan bu operasyonun dünya çapında ikinci kez gerçekleştirildiğini vurguladı. İlk yedili çapraz karaciğer naklinin de yine Malatya’da gerçekleştiğini hatırlatan Yılmaz, “Gelecek 50 yıl içinde dünyanın başka bir yerinde bu büyüklükte bir operasyonun yapılabileceğini düşünmüyorum.” dedi.

‘İLKİNİ DE BİZ YAPMIŞTIK’

Prof. Dr. Yılmaz, üçlü çapraz karaciğer nakillerinin 17’sinin yapıldığını ve bunlardan 14’ünün İnönü Üniversitesi’nde gerçekleştirildiğini, dörtlü çapraz karaciğer nakillerinin tamamının da Malatya’da yapıldığını belirtti. Ayrıca, beşli ve altılı çapraz karaciğer nakillerinin de hepsinin İnönü Üniversitesi’nde yapıldığını ifade etti. Yılmaz, “Yedili çapraz karaciğer naklini de ilk kez biz gerçekleştirdik ve bugün tarihi bir gün, ikinci yedili çapraz karaciğer naklini de biz tamamladık.” dedi.

‘AYNI ANDA 14 AMELİYATHANEDE YÜRÜTÜLDÜ’

Operasyon ekibinin dünyanın en iyileri arasında yer aldığını belirten Prof. Dr. Yılmaz, “Aynı anda 14 ameliyathanede, 50 cerrah aktif olarak çalıştı. Anestezistler, hemşireler, yardımcı personel, anestezi ve radyoloji teknisyenleri de dahil olmak üzere toplamda 120 kişi operasyona katıldı. Bu denli karmaşık bir operasyon için güçlü bir ekip, gelişmiş fiziki olanaklar ve son teknoloji tıbbi teçhizat olmazsa olmazdır. Burada inanılmaz bir eğitim potansiyeli mevcut ve genç akademisyenler yetişiyor. Her ne kadar bazıları yurtdışına gitse de bu güçlü yapıyı zayıflatmıyor.” dedi.

‘YILIN 200’ÜNCÜ KARACİĞER NAKLİ’

Prof. Dr. Yılmaz, Türkiye ve yurtdışından birçok hastanın İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakli Enstitüsü’nde tedavi gördüğünü vurguladı. “Dünya çapında bir karaciğer nakli programı oluşturduk ve bugün sanıyorum ki bu yılın 200’üncü karaciğer naklini gerçekleştiriyoruz. Şimdiye kadar 157 çapraz karaciğer nakli gerçekleştirdik. Azerbaycan, Suudi Arabistan, Kırım ve Yemen gibi ülkelerden gelen hastalar çapraz karaciğer nakli sayesinde tedavi olma şansı buluyor.” dedi.

‘HASTAMIZ KIRIM’DAN BAŞVURDU’

Çapraz karaciğer nakillerinin birden fazla bilim dalının iş birliği ile başarılan bir yöntem olduğunun altını çizen Yılmaz, “Boston College’den 2 bilim insanıyla iş birliği yapıyoruz. Prof. Dr. Tayfun Sönmez ve Prof. Dr. Utku Ünver, ekonomi alanında Nobel ödülü kazanan ekipte önemli bir rol üstlenen ekonomistler. Onların geliştirdiği algoritma sayesinde çoklu çaprazlar mümkün oluyor. Çapraz karaciğer nakli son derece yenilikçi bir yaklaşım. Bugün de 7 canlı vericili karaciğer nakli arasında, bir hastamız Kırım’dan başvurdu. Aslen Türk olan hasta, annesiyle birlikte geldi ve uzun zamandan beri karaciğer nakli bekleyen bir kız çocuğu. Bu çapraz karaciğer nakli sayesinde hastamızdan karaciğer grefti bulabildi, annesi de başka bir hastaya karaciğer verdi. Son derece başarılı bir sonuç elde ettik.” dedi.

‘ORGAN BAĞIŞINI ARTTIRMAMIZ LAZIM’

Yılmaz, organ bağışının önemine değinerek, “Organ bağışını mutlaka artırmamız gerekiyor. Halkımızın bu konuda duyarlı olduğuna inanıyorum. Yeni Sağlık Bakanımız Sayın Kemal Memişoğlu’nun da bu konuda istekli ve aktif olduğunu biliyorum.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Sağlık

Operasyon Malatya Hastane Eğitim Sağlık Dünya

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Güvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.